‘Pink Slime’ mag voortaan ‘gemalen rundvlees’ heten

pink slime_still uit youtube video

Het werd bekend onder de naam 'pink slime' en betekende bijna het einde van de Amerikaanse vleesverwerker Beef Products Incorporated (BPI). Die hield vol dat er niets mis was met het product. Sinds kort mag het als 'ground beef' op de markt gebracht worden. Er is namelijk echt niets mis mee.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Afgelopen december besloot de Amerikaanse Food Safety and Inspection Service (FSIS) dat het vleesproduct van Beef Products Incorporated (BPI) ground beef, 'gemalen rundvlees', mag heten. Dat is wat anders dan 'pink slime', de naam waaronder het bekend werd door een beruchte tv-uitzending van ABC News. ABC News liet vol dramatiek zien hoe een sliert klei-achtig roze spul uit een machine in een loopt. 

Het bleek te gaan om 'finely textured beef', BPI kwam door de uitzending in de problemen, klaagde ABC aan; in 2017 kwam het tot een miljoenenschikking. 'Pink slime' is namelijk helemaal niet vies, smerig of ongezond. Het is juist een vorm van verwaarding van restvlees en vermindert de voedselverspilling. Daar krijgt BPI nu gelijk in van de FSIS. 

Supermager restvlees

Bij het slachten van runderen houd je altijd af- en uitsnijdsels over. Dat is een substantieel deel, bestaand uit stukjes vlees en vet, dat kan oplopen tot wel 30% van het karkasgewicht. BPI ontwikkelde een proces waarbij deze trimmings verhit, gecentrifugeerd en - met een wolkje ammonia - gesteriliseerd worden. De eindproducten: vet (tallow) en wat de industrie noemde 'lean finely textured beef', tot ABC er de naam 'pink slime' op plakte. Een benaming waar, een paar jaar later, McDonald's zich ook al eens tegen moest weren door een actie van de Britse TV- en kookboekenkok Jamie Oliver. 

In het verleden werd het magere vlees, dat minder dan 5% vet bevat, in de VS gewoon gemengd met ander vlees. Hamburgerfabrikanten en vleesverwerkers waren maar wat blij met het supermagere vlees waarmee ze het vetgehalte in hun producten omlaag konden brengen. 

In Canada en de EU is 'pink slime' niettemin verboden, vanwege de ontsmetting met ammonia.

De uitspraak van FSIS kan verstrekkende gevolgen hebben. Tot nu toe mocht 'lean finely textured beef'uitsluitend als bijmenging verkocht worden. Het werd altijd gemengd met gehakt. Nu dit mechanisch verkregen vlees 'ground beef' mag heten, kan het in principe ook rechtstreeks aan consumenten verkocht worden. De grote vraag is natuurlijk of die consument het überhaupt nog wel wil nu het zo'n vieze bijnaam heeft gekregen

The New Food Economy ziet nog een ander probleem. Als dit product, dat dankzij een hoog-gemechaniseerd proces gemaakt wordt, 'ground beef' mag heten, dan mag kweekvlees straks ook zo heten. Dat wordt nogal verwarrend, omdat de doelgroepen voor beide vleessoorten sterk verschillen.

 

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Finalisten Lekkerste Bal Gehakt 2020 bekend

Finalisten Lekkerste Bal Gehakt 2020 bekend

Meer dan 80 slagers schreven zich in voor de KNS-vakwedstrijd De Lekkerste Bal Gehakt. De vakjury keurde alle inzendingen en maakte 10 september tien finalisten bekend. Op 30 september wordt bekend welke slager dit jaar de Lekkerste Bal Gehakt maakt.

Chinezen eten minder varkensvlees

Chinezen eten minder varkensvlees

Vergeleken met een jaar geleden zijn de Chinezen 10 tot 15% minder varkensvlees gaan eten. Dat schat de Rabobank in een update over de Chinese varkenssector.

NVWA maakt beste slachthuizen van Nederland bekend

NVWA maakt beste slachthuizen van Nederland bekend

Over de eerste 6 maanden van 2018 leefden de 23 grote Nederlandse roodvleesslachthuizen de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid over het algemeen goed na. Dat blijkt uit de inspectieresultaten die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag bekend maakte. Door Cécile Janssen - Foodlog In de Naleefmonitor...