Plannen voor versoepelen coronamaatregelen

7 mei 2020

Gisteren gaven minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer een persconferentie over de versoepeling van de coronamaatregelen. Vanaf 11 mei worden de maatregelen versoepelt. En vervolgens willen ze stapsgewijs de maatschappij verder open stellen. Zo zou vanaf 1 juni de horeca weer gedeeltelijk open mogen.

De basismaatregelen blijven van kracht, DIt betekent dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Mensen met klachten, zoals hoesten en koorts, moeten thuis blijven. Ook adviseert de overheid dat mensen, als dat mogelijk is nog steeds zoveel mogelijk thuis moeten werken. En als je naar buiten gaat, vermijdt dan de drukte. 

Vanaf 11 mei komt er wat meer ruimte in de maatregelen. Dit begint lokaal, omdat de overheid drukte op straat, in het verkeer en het openbaar vervoer wil vermijden. Al eerder werd bekend dat op deze datum de basisscholen weer open gaan. Daarnaast mogen kinderen ook weer gaan sporten. Hier komt nu bij dat ook de contactberoepen, zoals de kapper en de schoonheidsspecialisten, weer mogen starten. Ook bibliotheken mogen weer open.

Op 1 juni wil de overheid de volgende stap zetten. Dan mogen de terassen weer open, met zitplaatsen op 1,5 meter afstand. Ook mogen restaurants, cafés, bioscopen en culturele instellingen de deuren openen. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Naast de 1,5 meter afstand mogen er maximaal 30 personen, inclusief personeel binnen zijn en bezoekers moeten vooraf reserveren. Ook musea en monumenten mogen open en het voortgezet onderwijs gaat weer van start. Omdat de overheid verwacht dat vanaf 1 juni drukker wordt in het openbaar vervoer wordt een mondkapje voor reizigers verplicht.

Als het virus onder controle blijft mag het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt nog gewerkt aan een plan om het mbo en het hoger onderwijs weer te openen. Een datum hiervoor is nog niet bekend.

Vanaf 1 juli mogen dan de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook mogen restaurants, cafés, bioscopen en culturele instellingen dan het bezoekersaantal uitbreiden naar 100 personen. 

Als dit allemaal goed blijft gaan mogen vanaf 1 september ook de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers de deuren weer openen. Ook mag iedereen weer contactsporten en binnensporten uitoefenen en kunnen sportwedstrijden weer plaatsvinden zonder publiek. Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten neemt de overheid voor 1 september een beslissing.

Beide ministers benadrukten dat de stappen afhankelijk zijn van in hoeverre het virus onder controle blijft. Als het aantal besmettingen weer toeneemt dan kunnen de maatregelen weer worden aangescherpt en stappen worden uitgesteld. Daartegenover staat dat als het goed gaat sommige stappen misschien ook eerder kunnen worden genomen.

Ga voor meer informatie naar de website van de rijksoverheid en kijk bij de verschillende brancheorganisaties en MKB-Nederland.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?