Nepluvi: succesvolle aanpak campylobacter

Nepluvi

Volgens Nepluvi is de Nederlandse aanpak op het gebied van campylobacter succesvol is. Uit de rapportages van EFSA en RIVM blijkt dat het aantal humane ziektegevallen daalt in Nederland, terwijl deze in Europa stijgt. Ook is het aantal humane salmonella besmettingen vanuit pluimveevlees in vergelijking met allerlei andere (dierlijke) bronnen.

De bacteriën campylobacter en salmonella kunnen voorkomen in onder andere de natuur, op groenten en in het darmstelsel van dieren. In het darmstelsel van kippen kunnen deze bacteriën (frequent) voorkomen.  Kippen worden hier meestal niet ziek van, maar mensen kunnen wel ziek worden als ze grote hoeveelheden binnen krijgen. Bij goede keukenhygiëne is er geen enkele kans op besmetting via pluimveevlees. Toch de Nederlandse pluimveevleessector het haar verantwoordelijkheid om verder te zoeken naar methoden om de kans op besmettingen te verminderen.

Aanpak Nederlandse pluimveesector campylobacter

Sinds de monitoring door Nepluvi in 2009 voor in Nederland geproduceerd pluimveevlees is gestart, is het gevonden campylobacterniveau op eindproducten met waarden boven de 1.000 kve/gram gedaald van 9,8 procent in 2009 naar 3,9 procent in 2016. Peter Vesseur en Mark den Hartog (Nepluvi): “Slachterijen zijn continue bezig om verdere verbeteringen door te voeren in het slachtproces, bijvoorbeeld door de toevoeging van extra was-stappen. Aangezien campylobacter van pluimvee als bron via verschillende transmissieroutes zich naar de mens kan verplaatsen, is er in de primaire sector steeds meer aandacht om het aantal campylobacter positieve koppels te reduceren. Hoewel het lastig is te kwantificeren lijkt deze aandacht, ook in het kader van de gehele One-Health benadering, tot verbetering te leiden.”

Daarnaast zijn er volgens het RIVM aanwijzingen dat de stijging tot in 2011 en de kentering in 2012 samenhangt met de sterke stijging en daaropvolgende daling van het gebruik van maagzuurremmers in die periode.

Uit het verschenen rapport “Staat van Zoönosen 2016” van het RIVM komt naar voren dat het aantal humane Nederlandse ziektegevallen door campylobacter in 2016 met 12,9 procent is gedaald ten opzichte van 2015. Deze Nederlandse daling is opmerkelijk als je kijkt naar de onlangs gepubliceerde cijfers van de EFSA; het aantal humane Europese ziektegevallen is in 2016 met 5,4 procent gestegen ten opzichte van 2015.

Salmonella bronnen en volksgezondheid

Een andere interessante bevinding uit het onderzoek van het RIVM is de geschatte bijdrage van diverse bronnen voor de humane salmonella besmettingen. Uit figuur 1 blijkt dat vleeskuikens een minimale bijdrage hebben en dat leghennen/eieren als bron voor humane besmettingen de laatste jaren sterk is gereduceerd. Wat verder opvalt is de stijgende lijn voor reptielen en de grote bijdrage van varkens als bron van humane Salmonella besmettingen.

Nepluvi

Bron: Nepluvi

  •  

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Minister Schouten: ‘Kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

Minister Schouten: ‘Kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

In een wereld waarin de vleesvervangers je om je oren vliegen, lijkt de marktintroductie van kweekvlees helemaal niet zo ver weg. Maar uit de kamerbrief van vandaag van minister Schouten blijkt dat het toch nog even kan duren voordat dit type product in de supermarkt ligt.

Canadese wetenschappers voorspellen toename campylobacter op vlees in 2080

Canadese wetenschappers voorspellen toename campylobacter op vlees in 2080

Canadese wetenschappers voorspellen een verdubbeling van het aantal Campylobacter-besmettingen tegen 2080. Oorzaak: klimaatverandering.  Campylobacter, een ziekmaker die in vlees voorkomt, veroorzaakt wereldwijd de meeste voedselinfecties. Hoe de bacterie zich verspreidt, is nog altijd onvoldoende duidelijk. De Canadezen ontdekten dat...

Dit zijn de schoonste pluimveeslachterijen van Nederland

Dit zijn de schoonste pluimveeslachterijen van Nederland

De grote pluimveeslachthuizen in ons land houden zich over het algemeen goed aan de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. Dat blijkt uit de naleefmonitor van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de eerste helft van 2018. Door Cécile Janssen - Foodlog Sinds enkele jaren brengt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit...