Poelier Pieter van Meel verkoopt hert uit Oostvaardersplassen

17 december 2018

Er was de afgelopen weken veel over te doen, het afschieten van 1800 edelherten in het natuurgebied de Oostvaardersplassen. De afgeschoten herten komen terecht bij de Amsterdamse wild- en gevogelte groothandel Pieter van Meel. Hij gaat het vlees dat voor consumptie geschikt is verwerken en verkopen.

Staatsbosbeheer begon in oktober met de openbare inschrijving. De organisatie wilde een partij die in een keer alles kon verwerken. Bij Pieter van Meel is dat mogelijk. Bij het bedrijf worden bijvoorbeeld ook de damherten uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. Poeliers en restaurants uit het hele land kunnen desgewenst het hertenvlees uit de Oostvaardersplassen bij de groothandel bestellen.

De poelier durft het aan, ondanks de negatieve publiciteit rondom de Oostvaardersplassen. "Natuurlijk heb ik er ook rekening mee gehouden dat ik doelwit word," zegt Thomas Van Meel, directeur, in de Volkskrant. "Het zou kunnen gebeuren, maar wij zijn een wildbedrijf, dit is ons werk. Ik zoek het niet op, maar ik probeer me ook niet bang te laten maken. Ik vind het belangrijker dat dit duurzame vlees niet verloren gaat."

De geschoten herten worden ter plekke schoongemaakt en in een koelinstallatie opgeslagen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit keurt al het vlees voor het verder verwerkt wordt. Het vlees zal pas in januari beschikbaar zijn. Staatsbosbeheer en Van Meel willen ook een deel van het vlees beschikbaar stellen voor maatschappelijke doelen. "We zijn er nog niet helemaal uit, maar je moet dan denken aan voedselbanken of buurtrestaurants”.

Foto: Edelhert in de Oostvaardersplassen, Wikimedia 

 

Altijd op de hoogte blijven?