POV noemt beschuldigingen Varkens in Nood 'klinkklare onzin'

Varkens_small-300x192

Varkens in Nood kwam 22 januari met het nieuws naar buiten dat in Nederland 2,3 miljoen varkens meer gefokt worden dan de officiële cijfers melden. POV, de belangenvereniging voor varkenshouderijen, noemt in een reactie de beschuldigingen van fraude 'klinkklare onzin'.

Op de website van POV staat hierover het volgende te lezen: "De POV heeft samen met enkele deskundigen de berekening van Varkens in Nood gecheckt. Onmiddellijk viel op dat Varkens in Nood uitgaat van zeugen, waar het in werkelijkheid om stalplaatsen gaat. De zeugencijfers die worden opgegeven door varkenshouders betreffen het aantal dierplaatsen op het bedrijf, niet het aantal zeugen (CBS-cijfers). Niet alle dierplaatsen worden (op ieder moment) benut, ook worden dierplaatsen benut voor jonge dieren (opfokzeugen) die voorlopig geen biggen werpen. Varkens in Nood rekent óók een kleine 30 biggen toe aan lege dierplaatsen en aan biggen die nog in de opfokfase zitten (opfokzeugjes). Dit is een behoorlijke misser in de berekening van de dierenorganisatie."

POV wist dat het onderzoek van Varkens in Nood eraan zat te komen en waarschuwde haar leden hier een paar dagen geleden voor. "Varkens in Nood zou op basis van verschillende databronnen hebben berekend dat er veel illegale biggen zijn. Door de cijfers te vermenigvuldigen en extrapoleren ontstaat dit onjuiste beeld. Appels en peren worden met elkaar vergeleken", aldus POV.

Export naar Duitsland

Naast dat er te veel varkens zouden worden gefokt kloppen volgens Varkens in Nood ook de import- en exportcijfers van Nederland en Duitsland. Volgens Duitse cijfers werden in 2017 1,1 miljoen dieren meer geïmporteerd uit Nederland, dan Nederland uitvoert naar Duitsland. 

POV: "Illegaal afzetten van varkens naar Duitsland is onmogelijk. Illegale dieren worden niet geaccepteerd door afnemers, je kunt daar nergens mee terecht. De exportkeuringen zijn streng en NVWA ziet er op toe. Daarnaast worden alle transportbewegingen van varkens geregistreerd binnen I&R. Dit is een betrouwbaar systeem." POV weet niet hoe Duitsland de importcijfers heeft samen gesteld, maar volgens de organisatie zijn de exportcijfers betrouwbaarder dan importcijfers. Dat heeft te maken met de wijze van verzameling van gegevens"", aldus POV.

Foodlog sprak varkenseconoom Robert Hoste over deze kwestie. Hoste: "Onder mijn Europese vakgenoten is al jaren bekend dat er in heel Europa gaten zitten tussen de verschillende statistieken. Op basis van de Nederlandse cijfers die Varkens in Nood nu voor het eerst buiten expertkringen presenteert, blijkt dat de statistieken niet op elkaar aansluiten en dus tot niet kloppende vierkantstellingen leiden. Bij die conclusie houdt het ook op. De vraag of er sprake is van fraude, van falende registraties of juist van onvergelijkbare registraties is niet te beantwoorden zonder uit te zoeken wat er echt aan de hand is".

Aan de NOS laat het ministerie van Landbouw laat weten dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de cijfers gaan bekijken. Volgens een woordvoerder is het te vroeg om te concluderen dat er te veel varkens zijn. Donderdag debatteert de Tweede Kamer met de minister over de kwestie.

 

Dossiers

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Rechter verscheurt vleesoordeel Reclame Code Commissie

Rechter verscheurt vleesoordeel Reclame Code Commissie

De Haagse rechtbank oordeelt dat vlees.nl "nergens oneerlijk of misleidend" is. Dit gebeurde na een klacht van Varkens in Nood dat de website vlees.nl vol 'oneerlijke en misleidende' informatie zou staan. Het is interessante case omdat de rechter een eerder oordeel van de Reclame Code Commissie compleet onjuist blijkt te vinden. Door Cécile...

Meatable ontwikkelt vlees uit één cel

Meatable ontwikkelt vlees uit één cel

Echt vlees produceren met een minimale impact op mens, milieu en dier, dat is de missie van de nieuwe Nederlandse startup Meatable. De startup, opgericht in samenwerking met wetenschappers van Cambridge en Stanford, is in het bezit van een patent waarmee met één cel 100% echt vlees - met zowel spier- als vetcellen -, kan worden geproduceerd,...

EKO-code bij bio-slagerijen De Groene Weg

EKO-code bij bio-slagerijen De Groene Weg

Bas Antonissen zet biologische varkens af via De Groene Weg. Voor hem geldt sinds 1 januari, net als voor zijn negentig collega's, de EKO-code. 'Duurzaam produceren zit in de genen van de biologische sector en dat maken we nu meetbaar.' De EKO-code hoort bij het EKO-keurmerk dat al sinds 1992 bestaat. De EKO-code die op 1 januari 2018 is geïntroduceerd,...