QR-code herleidt vlees van bord naar boer

2 augustus 2016

Met de nieuwe QR-code van Commandeur Eko Vlees kan vlees voor het eerst volledig  worden getraceerd tot aan de biologische boer die het geleverd heeft. Daardoor wordt de hele keten van het vlees - van veeteelt tot slacht, van verwerking tot verkoop - transparant in beeld gebracht.

Voedselveiligheid

Consumenten vinden voedselveiligheid - met name voor vlees - steeds belangrijker. Ook willen ze weten waar hun voedsel vandaan komt en of het wel echt biologisch is, zoals wordt beweerd. Doordat Commandeur van kop tot staart alles zelf verwerkt en produceert, weet het bedrijf precies wat de toevoegingen zijn en waar het vlees vandaan komt.

Eigen beheer

Sommige supermarkten en leveranciers van biologisch vlees hebben al soortgelijke QR-codes op hun verpakking staan, maar vanwege de grootschalige verwerking is het niet mogelijk om de herkomst van het vlees tot aan de boer zelf te herleiden, stelt Commandeur. Ook worden bij draaivlees, zoals gehakt, partijen van meerdere bedrijven gemengd, zodat de herkomst niet meer te achterhalen is. Bij Commandeur Eko Vlees kan dat wel omdat het bedrijf de hele keten in eigen beheer heeft en slechts 30 tot 40 dieren per week slacht, stelt het bedrijf.

QR-code

Dankzij het oormerk van runderen is te herleiden van welke boerderij het dier afkomstig is. Daardoor kan die informatie op de verpakking vermeld worden via een unieke cijfer- of QR-code. Dankzij speciaal ontwikkelde software, kunnen consumenten op de website www.commandeurekovlees.nl zien waar het vlees vandaan komt.

Uitrol

Op dit moment werkt de QR-code voor het traceren van het biologisch rundvlees. In de loop van dit jaar wordt het systeem uitgebreid naar het biologisch varkens- en lamsvlees. Ook kunnen consumenten dan voedingswaardes, ingrediënten en recepten van het betreffende product inzien.

Altijd op de hoogte blijven?