Questionmark vergelijkt vlees op dierenwelzijn

Questionmark heeft een nieuw systeem ontwikkeld om vlees en andere dierlijke producten in supermarkten te vergelijken op dierenwelzijn.

De organisatie wil met de website en app consumenten in staat stellen als ze boodschappen doen een afgewogen beslissing te maken.

Per product wordt een dierenwelzijnsscore vastgesteld. Deze score is - naast een score voor milieu en indien relevant ook mensenrechten - sinds 2 oktober te vinden via de website en gratis app van Questionmark.

Kangoeroevlees

In Questionmark waren eerder al scores te vinden voor de meest gangbare dieren. Met ingang van dierendag 2015, 4 oktober, worden daar onder andere gekweekt hert, kangoeroe, zwijn en Iberico varken aan toegevoegd. Volgens Questionmark worden deze dieren in Nederland steeds meer gegeten en zijn er zowel diervriendelijke als dieronvriendelijke manieren om ze houden.

Questionmark-directeur Charlotte Linnebank zegt dat met het nieuwe systeem niet alleen meer vleessoorten kunnen worden beoordeeld, maar dat ook de verschillende dierhouderijsystemen, zoals biologisch en Demeter vergeleken kunnen worden. "Als we de juiste informatie hebben,  kunnen we nu zelfs de verschillen per boer laten zien."

Criteria

De dieren worden beoordeeld op acht criteria: Gezondheid (zowel fysiek als mentaal) van het dier, het welzijn van ouderdieren, huisvesting, spenen/opfok, lichamelijke ingrepen, transport, dodingsmethoden en soortspecifieke welzijnskenmerken.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat een maïskip geen beter leven heeft dan een gewone kip zonder keurmerk. Het enige verschil is het maïsvoer dat ze krijgen. Ook is er weinig verschil tussen scharrelkippen en vrije uitloopkippen.

  •  

Reactie toevoegen

 
Meer over
Lees ook
Rooskleurig

Rooskleurig

Het is alweer 2020, de tijd vliegt! Er is veel gebeurd het afgelopen jaar en het lijkt net alsof de hele ‘vleesschaamte-discussie’ in een stroomversnelling is geraakt. Was het eerst sporadisch dat we iets hoorden over minder vlees eten; tegenwoordig is het haast dagelijks.

Mooie eenvoud

Mooie eenvoud

Het lijkt een wat tegenstrijdige kop: mooie eenvoud. Maar toch dekt hij de lading van mijn betoog. De afgelopen maand hadden we de VAS-beurs, wat weer een mooi en inspirerend evenement was. Fantastisch om te zien dat alle winnaars zo blij zijn. En er waren veel winnaars.

Slagerijen Kaldenberg - Ambachtelijke slagerij in het groot

Slagerijen Kaldenberg - Ambachtelijke slagerij in het groot

Van een kleine slagerij in Herwijnen, groeide Slagerijen Kaldenberg in Vuren (Gld) in 60 jaar uit tot het huidige bedrijf dat ruim 200.000 kilogram vlees per week verwerkt voor foodservice, horeca en de institutionele markt. “De vraag naar een goed stuk vlees groeit.”