Varkensvlees is belangrijkste infectiebron voor Hepatitis E

13 juli 2017

De belangrijkste oorzaak voor infecties met Hepatitis E in de Europese unie is de consumptie van rauw of beperkt gegaard varkensvlees en lever. Dit stelt de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA.

Hepatitis E

De afgelopen tien jaar waren er in de Europese Unie meer dan 21.000 infecties met Hepatitis E bij mensen. Het aantal jaarlijkse infecties vertienvoudigde in deze periode. Voorheen was het drinken van verontreinigd water op een plek buiten de Europese Unie de belangrijkste oorzaak. Tegenwoordig zijn varkensvlees en lever de belangrijkste infectiebronnen.

Varkens en wilde zwijnen

Varkens zijn belangrijke dragers voor het hepatitis E-virus. Ook wilde zwijnen kunnen het virus bij zich dragen. Maar zwijnenvlees wordt beperkt gegeten. Experts van de EFSA dringen er op aan het publiek meer te wijzen op de risico's bij het eten van rauw of beperkt gegaard varkensvlees. Ook wil EFSA dat er methoden worden ontwikkeld om de aanwezigheid van het virus in vlees snel vast te kunnen stellen.

Altijd op de hoogte blijven?