Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

vleeswaren

Het Belgische voedselagentschap FAVV waarschuwt voor vleesproducten die gemaakt zijn met vanuit Nederland geleverd vers vlees. Twee vleesverwerkende bedrijven zijn geblokkeerd en consumenten worden opgeroepen gekochte producten terug te brengen. Er is geen sprake van ziektegevallen.

Cécille Janssen – Foodlog

Via het Europese waarschuwingssysteem RASFF-systeem (Rapid Alert for Food and Feed) en de verplichte meldingen door de Nederlandse autoriteiten is het FAVV gewaarschuwd dat er vanuit Nederland vers vlees geleverd is aan Belgische bedrijven dat mogelijk besmet is met de bacterie Salmonella goldcoast, meldt De Standaard.

Ham

Het FAVV heeft uit voorzorg de betrokken bedrijven gevraagd een risicobeoordeling op te stellen. Door bepaalde productiestappen, zoals verhitten, kan de bacterie onschadelijk gemaakt worden. Voor twee bedrijven is inmiddels al een vervolgstap bekend: het FAVV heeft Vleeswaren Peeters, producent van verschillende soorten salami, de opdracht gegeven een drietal producten terug te halen die te koop zijn bij onder meer Lidl en Delhaize. Hetzelfde geldt voor door het bedrijf Imperial Meat Products geproduceerde Jambon d’Ardenne en Ardense ham, te koop bij onder meer Carrefour, Delhaize en Colruyt Groep. Ook Aldi haalt ham uit de schappen. Peeters en Imperial zijn vooralsnog geblokkeerd.

Nog geen infecties

Het FAVV “houdt de situatie nauwlettend in het oog en zal het alle nodige maatregelen nemen in het belang van de consument, waardoor de consument op de hoogte blijft van eventuele vervolgmaatregelen”, aldus het agentschap. Alle informatie over de terugroepingen is terug te vinden op de website van het FAVV. De autoriteit geeft aan dat uit analyses bij de betrokken bedrijven niet is gebleken dat er besmette producten op de markt gekomen zijn en ook zijn er niet meer infecties door Salmonella vastgesteld in 2018 in vergelijking met voorgaande jaren.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Chinezen eten minder varkensvlees

Chinezen eten minder varkensvlees

Vergeleken met een jaar geleden zijn de Chinezen 10 tot 15% minder varkensvlees gaan eten. Dat schat de Rabobank in een update over de Chinese varkenssector.

G. van Dalen's Vleescentrale bestaat 50 jaar

G. van Dalen's Vleescentrale bestaat 50 jaar

G. van Dalen's Vleescentrale bestaat dit jaar 50 jaar. Daarom brengt het bedrijf een speciaal digitaal magazine uit. In het magazine staat informatie over de geschiedenis, het team, het vlees en verschillende slagers die de producten gebruiken komen aan het woord.

Promotie Belgisch rundvlees

Promotie Belgisch rundvlees

De drie Belgische horeca-federaties, de landbouworganisaties en een sectororganisatie gaan Belgisch rundvlees, zoals Witblauw, Bleue de Chimay, het Rood ras, Limousin en Charolais, promoten bij de consument. Hiervoor tekenden zij 19 april een charter. Dat meldt het Laatste Nieuws. Minister van Landbouw, Denis Ducarme (MR), coördineert...