Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

vleeswaren

Het Belgische voedselagentschap FAVV waarschuwt voor vleesproducten die gemaakt zijn met vanuit Nederland geleverd vers vlees. Twee vleesverwerkende bedrijven zijn geblokkeerd en consumenten worden opgeroepen gekochte producten terug te brengen. Er is geen sprake van ziektegevallen.

Cécille Janssen – Foodlog

Via het Europese waarschuwingssysteem RASFF-systeem (Rapid Alert for Food and Feed) en de verplichte meldingen door de Nederlandse autoriteiten is het FAVV gewaarschuwd dat er vanuit Nederland vers vlees geleverd is aan Belgische bedrijven dat mogelijk besmet is met de bacterie Salmonella goldcoast, meldt De Standaard.

Ham

Het FAVV heeft uit voorzorg de betrokken bedrijven gevraagd een risicobeoordeling op te stellen. Door bepaalde productiestappen, zoals verhitten, kan de bacterie onschadelijk gemaakt worden. Voor twee bedrijven is inmiddels al een vervolgstap bekend: het FAVV heeft Vleeswaren Peeters, producent van verschillende soorten salami, de opdracht gegeven een drietal producten terug te halen die te koop zijn bij onder meer Lidl en Delhaize. Hetzelfde geldt voor door het bedrijf Imperial Meat Products geproduceerde Jambon d’Ardenne en Ardense ham, te koop bij onder meer Carrefour, Delhaize en Colruyt Groep. Ook Aldi haalt ham uit de schappen. Peeters en Imperial zijn vooralsnog geblokkeerd.

Nog geen infecties

Het FAVV “houdt de situatie nauwlettend in het oog en zal het alle nodige maatregelen nemen in het belang van de consument, waardoor de consument op de hoogte blijft van eventuele vervolgmaatregelen”, aldus het agentschap. Alle informatie over de terugroepingen is terug te vinden op de website van het FAVV. De autoriteit geeft aan dat uit analyses bij de betrokken bedrijven niet is gebleken dat er besmette producten op de markt gekomen zijn en ook zijn er niet meer infecties door Salmonella vastgesteld in 2018 in vergelijking met voorgaande jaren.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
NVWA maakt beste slachthuizen van Nederland bekend

NVWA maakt beste slachthuizen van Nederland bekend

Over de eerste 6 maanden van 2018 leefden de 23 grote Nederlandse roodvleesslachthuizen de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid over het algemeen goed na. Dat blijkt uit de inspectieresultaten die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag bekend maakte. Door Cécile Janssen - Foodlog In de Naleefmonitor...

Nieuw Nederlands instituut voor voedselveiligheid

Nieuw Nederlands instituut voor voedselveiligheid

RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vormen vanaf 1 juni 2019 een nieuw instituut. Deze nieuwe organisatie krijgt de naam Wageningen Food Safety Research (WFSR) en maakt onderdeel uit van Wageningen University & Research. Op 14 januari...

Mogelijk Salmonella in diverse worsten Uildrik worstmakerij

Mogelijk Salmonella in diverse worsten Uildrik worstmakerij

Uildriks worstmakerij haalt verschillende worsten terug vanwege een mogelijke besmetting met de salmonella bacterie, type Salmonella Goldcoast. Consumptie van deze worsten kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid, met name voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Het gaat om de volgende producten: Metworst...