Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

vleeswaren

Het Belgische voedselagentschap FAVV waarschuwt voor vleesproducten die gemaakt zijn met vanuit Nederland geleverd vers vlees. Twee vleesverwerkende bedrijven zijn geblokkeerd en consumenten worden opgeroepen gekochte producten terug te brengen. Er is geen sprake van ziektegevallen.

Cécille Janssen – Foodlog

Via het Europese waarschuwingssysteem RASFF-systeem (Rapid Alert for Food and Feed) en de verplichte meldingen door de Nederlandse autoriteiten is het FAVV gewaarschuwd dat er vanuit Nederland vers vlees geleverd is aan Belgische bedrijven dat mogelijk besmet is met de bacterie Salmonella goldcoast, meldt De Standaard.

Ham

Het FAVV heeft uit voorzorg de betrokken bedrijven gevraagd een risicobeoordeling op te stellen. Door bepaalde productiestappen, zoals verhitten, kan de bacterie onschadelijk gemaakt worden. Voor twee bedrijven is inmiddels al een vervolgstap bekend: het FAVV heeft Vleeswaren Peeters, producent van verschillende soorten salami, de opdracht gegeven een drietal producten terug te halen die te koop zijn bij onder meer Lidl en Delhaize. Hetzelfde geldt voor door het bedrijf Imperial Meat Products geproduceerde Jambon d’Ardenne en Ardense ham, te koop bij onder meer Carrefour, Delhaize en Colruyt Groep. Ook Aldi haalt ham uit de schappen. Peeters en Imperial zijn vooralsnog geblokkeerd.

Nog geen infecties

Het FAVV “houdt de situatie nauwlettend in het oog en zal het alle nodige maatregelen nemen in het belang van de consument, waardoor de consument op de hoogte blijft van eventuele vervolgmaatregelen”, aldus het agentschap. Alle informatie over de terugroepingen is terug te vinden op de website van het FAVV. De autoriteit geeft aan dat uit analyses bij de betrokken bedrijven niet is gebleken dat er besmette producten op de markt gekomen zijn en ook zijn er niet meer infecties door Salmonella vastgesteld in 2018 in vergelijking met voorgaande jaren.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Het dierenwelzijnsbeleid van Vion

Het dierenwelzijnsbeleid van Vion

Volgens het duurzaamheidsrapport 2018 van Vion steeg de vleesproducent naar niveau 2 op de wereldwijde Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW). Deze ranglijst analyseert de honderdvijftig grootste voedingsbedrijven ter wereld en geldt wereldwijd als leidende maatstaf voor dierenwelzijnsbeleid en transparantie.

‘Zero waste-varkensvlees’ van gelukkige varkens

‘Zero waste-varkensvlees’ van gelukkige varkens

Bij de Belgische biosuper Bio-Planet, dochter van Colruyt, ligt sinds kort 'zero waste'-varkensvlees in de schappen. Geen voedselverspilling, een gesloten kringloop, gelukkige varkens en nog biologisch ook. Door Cécile Janssen - Foodlog "We willen een antwoord bieden op de steeds groeiende vraag naar lokale bioproducten. Elk jaar stijgt de...

‘Pink Slime’ mag voortaan ‘gemalen rundvlees’ heten

‘Pink Slime’ mag voortaan ‘gemalen rundvlees’ heten

Het werd bekend onder de naam 'pink slime' en betekende bijna het einde van de Amerikaanse vleesverwerker Beef Products Incorporated (BPI). Die hield vol dat er niets mis was met het product. Sinds kort mag het als 'ground beef' op de markt gebracht worden. Er is namelijk echt niets mis mee. Door Cécile Janssen - Foodlog Afgelopen december...