Restaurant Korianders maakt Beste Varkensvleesgerecht

Aan de finale om het beste varkensvleesgerecht van Nederland deden ook 1910 uit Eindhoven, de Drie Gebroeders uit Eindhoven en Pret a Porter uit Utrecht mee. Korianders uit Rhenen won de finale.

Restaurant Korianders uit Rhenen won zaterdagmiddag de finale om het Beste Varkensvleesgerecht van Nederland. De jury, bestaande uit topkoks en varkenshouders, kozen het fusion gerecht met Aziatische invloeden van Jeffrey Schoeman als beste en lekkerste gerecht. De kookwedstrijd vond plaats tijdens de drukbezochte kerstfair van Hanos in Eindhoven en werd gepresenteerd door de Belgische TV-presentatrice Sabine Goethals.

Varkensvlees is veelzijdig, lekker en betaalbaar. Ideaal om te verwerken tot de beste gerechten in restaurants. Daarom organiseerden Hanos en de  Varkenshouders afgelopen zomer een wedstrijd voor restaurants die het beste varkensvleesgerecht van Nederland op hun menukaart voeren. Aan de wedstrijd deden zestig restaurants uit heel Nederland mee. Opvallend was daarbij het aantal inzendingen waarbij bewust werd gekozen voor vlees van een bijzonder, delicaat ras varken en voor de bijzondere en minder bekende onderdelen van het varken waarmee werd gekookt. De Drie Gebroeders uit Gerwen, Restaurant 1910 uit Eindhoven, Plaats 1 uit Nijmegen, Pret a Porter uit Utrecht en Korianders uit Rhenen ontvingen een prijs voor het beste varkensvleesgerecht van Nederland. Tijdens de finale zaterdag streden de restaurants in een kookwedstrijd om de hoofdprijs. De jury, onder leiding van Hein Willemsen – Meesterkok, oud patron-cuisinier van de Hofstee te Bladel,  was bijzonder gecharmeerd van het "Livar haas met Spruitkool” van Korianders. Het gerecht werd gecombineerd met onder andere krokant buikspek, zacht gegaarde wang, gerookte amandel en masala. Ieder onderdeel werd door Korianders op een andere manier bereid; braden, stoven, langzaam garen en frituren. Het zorgde voor een optimale smaak en structuur beleving. “Mensen waarderen varkensvlees niet altijd, maar door het gebruik van specifieke rassen kan varkensvlees zich heel goed onderscheiden in smaak en beleving", zei Jeffrey Schoeman tijdens de wedstrijd. De jury had veel waardering voor de combinatie van de Aziatische en Europese keuken in het gerecht. Daardoor stak het qua smaak boven alle andere gerechten uit.

De kookdemonstraties en finale om de gouden award vonden plaats op zaterdag 8 december tijdens de Kerstfair van Hanos in Eindhoven. De kookdemonstraties werden gepresenteerd door de bekende Belgische TV presentatrice Sabine Goethals. De jury bestond uit Hein Willemsen – Meesterkok, oud patron-cuisinier van de Hofstee te Bladel, Armijn van Nierop - Chefkok van Hostellerie Vangaelen te Heeze en vertegenwoordigers van Livar, Friberne en Heyde Hoeve. De wedstrijd om het beste varkensvleesgerecht van Nederland, wordt komend jaar weer gehouden. Kijk voor inschrijven en meer informatie op www.varkensvandaag.nl.

Reactie toevoegen