Ribeye van kweekvlees uit de printer

Ribeye_pixabay

Foto: Reinhard Thrainer, Pixabay

Aleph farms zet samen met Technion een nieuwe stap in de ontwikkeling van kweekvlees, een alternatief voor slachtvlees. De twee partijen combineerden kweekvlees met 3D-bioprinttechnologie en produceerden een ribeye steak.

In 2013 presenteerde onderzoeker Mark Post de eerste kweekhamburger. Singapore liet eind 2020 als eerste land kweekvlees toe in de vorm van kweekkipnuggets. Deze producten bestaan voornamelijk uit spiervezels. De ribeye van kweekvleesproducent Aleph farms en Technion, het Israëlisch instituut voor technologie, is anders. Volgens de makers heeft de steak dezelfde textuur als een gewone ribeye.

Met de 3D-bioprinttechnologie printen de onderzoekers levende cellen. Deze worden vervolgens geïncubeerd om te kunnen groeien en differentiëren waardoor de ribeye de textuur en kwaliteit van een echte steak krijgt. Het spierweefsel en vet komen volgens de makers overeen met een ribeye afkomstig van een geslacht dier.

Didier Toubia, oprichter en CEO van Aleph Farms, noemt de nieuwe technologie een doorbraak. Volgens hem kunnen hiermee verschillende soorten vlees geproduceerd worden.

In het aankomende nummer van Vlees+ besteden we ook aandacht aan kweekvlees. Namelijk in het artikel Kweekvlees: diervriendelijk maar nog niet milieuvriendelijk. Vlees+ 1-2021 verschijnt 19 februari en het artikel staat dan ook online. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

Bron: Aleph Farms en Technion

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Nooit meer slachten - Paul Shapiro

Nooit meer slachten - Paul Shapiro

Paul Shapiro onderzoekt de ontwikkeling van de kweekvleesindustrie. Als deze industrie haar doelen behaalt, kan deze volgens Shapiro grote problemen de wereld uit helpen. Shapiro verkent de stand van zaken: hoe is de industrie ontstaan, hoe staat zij er nu voor en welke uitdagingen komt ze nog tegen.

Minister Schouten: ‘Kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

Minister Schouten: ‘Kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

In een wereld waarin de vleesvervangers je om je oren vliegen, lijkt de marktintroductie van kweekvlees helemaal niet zo ver weg. Maar uit de kamerbrief van vandaag van minister Schouten blijkt dat het toch nog even kan duren voordat dit type product in de supermarkt ligt.

Meer dan 40 procent van de Belgen wil kweekvlees proberen

Meer dan 4 op de 10 (42 procent) Belgen zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs op 4,7. Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA.  Door redactie FoodlogIn het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder 1.001 Belgen.  Dierenwelzijn en milieubewustzijn blijken de belangrijkste redenen om kweekvlees te eten. Van de respondenten wil 57 procent kweekvlees consumeren omdat het hen in staat stelt echt vlees te eten zonder dierenleed; 52 procent...