Schapenhandel heeft het moeilijk

Lam_dossier

Het gaat minder goed met de schapenhandel dan vorig jaar. De vraag is kleiner dan het aanbod, wat de prijs negatief beïnvloedt. Handelaren verwachten de komende maanden geen verbetering. Nieuwe Oogst geeft een aantal verklaringen voor de negatieve prijsontwikkeling.

1. De zachte winter
Door de zachte winter 2018-2019 was er volop grasaanbod. Hierdoor konden schapenhouders hun dieren van vorig jaar houden en door laten groeien. Veel van deze schapen wegen nu meer dan het toegestane slachtgewicht. Het vlees kan niet meer als lamsvlees worden verkocht, wat drukt op de prijzen.

2. Brexit
Doordat de Britten nog steeds deel uitmaken van de Europese Unie, blijft er aanbod van Brits lamsvlees en slachtschapen op de Europese markt. Bij een harde Brexit zou deze concurrentie verdwijnen.

3. Ramadan en Offerfeest
De vraag naar schapenvlees van Moslims is minder. Dit komt allereerst doordat de ramadan is afgelopen. In die periode eten Moslims alleen voor zonsopgang en na zonsondergang. Schapenvlees maakt vaak deel uit van de maaltijden. Nu de ramadan erop zit, kiezen ze voor alternatieven.

Voor het Offerfeest worden er altijd veel schapen(vlees) verkocht aan moslims. Dit jaar is dit feest op 11 augustus, midden in de zomervakantie. Veel moslims verblijven dan in het buitenland en zullen daar hun offerdieren kopen.

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Vleesverkoop stijgt in Week Zonder Vlees

Vleesverkoop stijgt in Week Zonder Vlees

Supermarkten verkochten tijdens de Week Zonder Vlees niet alleen meer vleesvervangers, maar ook meer vlees.

Ed Nozeman vertelt over KNS-ambassadeurschap

Ed Nozeman vertelt over KNS-ambassadeurschap

Ed Nozeman verkocht na 26 jaar zijn eigen slagerij. Lang stilzitten deed hij niet: hij werd onder andere ambassadeur voor de KNS.

Promotie Belgisch rundvlees

Promotie Belgisch rundvlees

De drie Belgische horeca-federaties, de landbouworganisaties en een sectororganisatie gaan Belgisch rundvlees, zoals Witblauw, Bleue de Chimay, het Rood ras, Limousin en Charolais, promoten bij de consument. Hiervoor tekenden zij 19 april een charter. Dat meldt het Laatste Nieuws. Minister van Landbouw, Denis Ducarme (MR), coördineert...