Schapenhandel heeft het moeilijk

Lam_dossier

Het gaat minder goed met de schapenhandel dan vorig jaar. De vraag is kleiner dan het aanbod, wat de prijs negatief beïnvloedt. Handelaren verwachten de komende maanden geen verbetering. Nieuwe Oogst geeft een aantal verklaringen voor de negatieve prijsontwikkeling.

1. De zachte winter
Door de zachte winter 2018-2019 was er volop grasaanbod. Hierdoor konden schapenhouders hun dieren van vorig jaar houden en door laten groeien. Veel van deze schapen wegen nu meer dan het toegestane slachtgewicht. Het vlees kan niet meer als lamsvlees worden verkocht, wat drukt op de prijzen.

2. Brexit
Doordat de Britten nog steeds deel uitmaken van de Europese Unie, blijft er aanbod van Brits lamsvlees en slachtschapen op de Europese markt. Bij een harde Brexit zou deze concurrentie verdwijnen.

3. Ramadan en Offerfeest
De vraag naar schapenvlees van Moslims is minder. Dit komt allereerst doordat de ramadan is afgelopen. In die periode eten Moslims alleen voor zonsopgang en na zonsondergang. Schapenvlees maakt vaak deel uit van de maaltijden. Nu de ramadan erop zit, kiezen ze voor alternatieven.

Voor het Offerfeest worden er altijd veel schapen(vlees) verkocht aan moslims. Dit jaar is dit feest op 11 augustus, midden in de zomervakantie. Veel moslims verblijven dan in het buitenland en zullen daar hun offerdieren kopen.

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Barbecueseizoen op volle toeren

Barbecueseizoen op volle toeren

Nu we aan huis gekluisterd zijn, biedt buiten eten een prettige afleiding. Zodra het even kan, gaat de barbecue aan. Nieuwe recepten en gerechten zijn daarbij zeer welkom. De slager kan helpen om origineel, lekker en voordelig te barbecueën en om daarbij een horeca-ervaring te evenaren.

De 'vleesweters' van Slagerij Van der Meer uit Castricum

De 'vleesweters' van Slagerij Van der Meer uit Castricum

De vleesweters noemen ze zichzelf. Bij Slagerij Van der Meer uit Castricum staan puur vlees en ambacht centraal. Met workshops en het actief aanbieden van vergeten vlees etaleert eigenaar Joost van der Meer zijn vakkennis. “We willen laten zien dat we echte slagers zijn.”

Avo inspireert slagers met streetfood, vegan & BBQ

Avo inspireert slagers met streetfood, vegan & BBQ

Voor de derde keer organiseerden Ron Kuipers en Martijn Lelsz een AVO-seminar – ditmaal over streetfood, veganistische producten en bbq’s. Zowel ambachtelijke slagers, groothandelaren als de industrie waren vertegenwoordigd op 3 en 4 maart in de fabriek in Osnabrück.