Schapenhandel heeft het moeilijk

Lam_dossier

Het gaat minder goed met de schapenhandel dan vorig jaar. De vraag is kleiner dan het aanbod, wat de prijs negatief beïnvloedt. Handelaren verwachten de komende maanden geen verbetering. Nieuwe Oogst geeft een aantal verklaringen voor de negatieve prijsontwikkeling.

1. De zachte winter
Door de zachte winter 2018-2019 was er volop grasaanbod. Hierdoor konden schapenhouders hun dieren van vorig jaar houden en door laten groeien. Veel van deze schapen wegen nu meer dan het toegestane slachtgewicht. Het vlees kan niet meer als lamsvlees worden verkocht, wat drukt op de prijzen.

2. Brexit
Doordat de Britten nog steeds deel uitmaken van de Europese Unie, blijft er aanbod van Brits lamsvlees en slachtschapen op de Europese markt. Bij een harde Brexit zou deze concurrentie verdwijnen.

3. Ramadan en Offerfeest
De vraag naar schapenvlees van Moslims is minder. Dit komt allereerst doordat de ramadan is afgelopen. In die periode eten Moslims alleen voor zonsopgang en na zonsondergang. Schapenvlees maakt vaak deel uit van de maaltijden. Nu de ramadan erop zit, kiezen ze voor alternatieven.

Voor het Offerfeest worden er altijd veel schapen(vlees) verkocht aan moslims. Dit jaar is dit feest op 11 augustus, midden in de zomervakantie. Veel moslims verblijven dan in het buitenland en zullen daar hun offerdieren kopen.

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Gemalen vlees

Gemalen vlees

Hoe zat het ook alweer met dat stukje gemalen vlees op een broodje? De hamburger is vernoemd naar de Duitse stad Hamburg. Het principe van een ‘platte gehaktbal’ werd meegenomen uit Duitsland naar de VS door immigranten in de 19e eeuw. Oorspronkelijk was de hamburger een plat stuk vlees. Het kreeg grote bekendheid door toedoen van de voedingsdeskundige...

Ook luxe ná vakantie

Ook luxe ná vakantie

Na een zeer uitdagende vakantie (geen vakantie voor de slagers wegens topdrukte), komen de vaste klanten weer. Iedereen begon weer aan z’n dagelijkse werk en de moeders gaan normaal koken. Niets is minder waar. Kalfsspareribs, lamsracks, ribeyes... Noem maar op! Luxe op tafel Gelukkig hadden we alles op voorraad, maar in zo’n 'gewone'...

Hete soep

Hete soep

De afgelopen tijd waren er weer negatieve berichtgevingen over vleesproducten. Het Voedingscentrum kwam met een nieuwe onderzoek waarin werd aangetoond dat bewerkt vlees, zoals vleeswaren, worstsoorten en veka’s, in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten en kanker. Verder wordt vlees  nog in verband gebracht met negatieve invloed...