Schapenhandel heeft het moeilijk

Lam_dossier

Het gaat minder goed met de schapenhandel dan vorig jaar. De vraag is kleiner dan het aanbod, wat de prijs negatief beïnvloedt. Handelaren verwachten de komende maanden geen verbetering. Nieuwe Oogst geeft een aantal verklaringen voor de negatieve prijsontwikkeling.

1. De zachte winter
Door de zachte winter 2018-2019 was er volop grasaanbod. Hierdoor konden schapenhouders hun dieren van vorig jaar houden en door laten groeien. Veel van deze schapen wegen nu meer dan het toegestane slachtgewicht. Het vlees kan niet meer als lamsvlees worden verkocht, wat drukt op de prijzen.

2. Brexit
Doordat de Britten nog steeds deel uitmaken van de Europese Unie, blijft er aanbod van Brits lamsvlees en slachtschapen op de Europese markt. Bij een harde Brexit zou deze concurrentie verdwijnen.

3. Ramadan en Offerfeest
De vraag naar schapenvlees van Moslims is minder. Dit komt allereerst doordat de ramadan is afgelopen. In die periode eten Moslims alleen voor zonsopgang en na zonsondergang. Schapenvlees maakt vaak deel uit van de maaltijden. Nu de ramadan erop zit, kiezen ze voor alternatieven.

Voor het Offerfeest worden er altijd veel schapen(vlees) verkocht aan moslims. Dit jaar is dit feest op 11 augustus, midden in de zomervakantie. Veel moslims verblijven dan in het buitenland en zullen daar hun offerdieren kopen.

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Nieuw kalkoenconcept De Sjroete Farm

Nieuw kalkoenconcept De Sjroete Farm

Kalkoenhouders Ruud en Sabrina Bos brengen een nieuw en diervriendelijk Nederlands kalkoenconcept op de markt, De Sjroete Farm, bourgondische weidekalkoen. Medio juni was het kalkoenvlees als pilot verkrijgbaar bij Slagerij Rutten in Panningen. Inmiddels hebben meer slagerijen de producten van De Sjroete Farm in het assortiment.

Hoe gingen de slagers om met de hitte?

Hoe gingen de slagers om met de hitte?

De tweede hittegolf van het jaar was vorige week een feit. Het was extreem warm, het kwik steeg zelfs boven de veertig graden. Ondanks de hitte ging het werk bij de slager gewoon door. Hoe gingen zij om met de warmte?

Gouden Trekker Award 2019 voor Gertjan Kiers

Gouden Trekker Award 2019 voor Gertjan Kiers

Vrijdag 19 juli won demoslager Gertjan Kiers de allereerste Gouden Trekker Award. Deze prijs is een initiatief van Team Agro en gaat naar een persoon die zich hard maakt voor de agrarische sector, terwijl hij geen boer of tuinder is. Gertjan kreeg de meeste stemmen van het publiek en is blij met de prijs: "Vooral dat ik gekozen ben door boeren zelf,...