Lam

Schapenhandel heeft het moeilijk

13 juni 2019

Het gaat minder goed met de schapenhandel dan vorig jaar. De vraag is kleiner dan het aanbod, wat de prijs negatief beïnvloedt. Handelaren verwachten de komende maanden geen verbetering. Nieuwe Oogst geeft een aantal verklaringen voor de negatieve prijsontwikkeling.

1. De zachte winter
Door de zachte winter 2018-2019 was er volop grasaanbod. Hierdoor konden schapenhouders hun dieren van vorig jaar houden en door laten groeien. Veel van deze schapen wegen nu meer dan het toegestane slachtgewicht. Het vlees kan niet meer als lamsvlees worden verkocht, wat drukt op de prijzen.

2. Brexit
Doordat de Britten nog steeds deel uitmaken van de Europese Unie, blijft er aanbod van Brits lamsvlees en slachtschapen op de Europese markt. Bij een harde Brexit zou deze concurrentie verdwijnen.

3. Ramadan en Offerfeest
De vraag naar schapenvlees van Moslims is minder. Dit komt allereerst doordat de ramadan is afgelopen. In die periode eten Moslims alleen voor zonsopgang en na zonsondergang. Schapenvlees maakt vaak deel uit van de maaltijden. Nu de ramadan erop zit, kiezen ze voor alternatieven.

Voor het Offerfeest worden er altijd veel schapen(vlees) verkocht aan moslims. Dit jaar is dit feest op 11 augustus, midden in de zomervakantie. Veel moslims verblijven dan in het buitenland en zullen daar hun offerdieren kopen.

 

Altijd op de hoogte blijven?