Schouten op binnenlandse handelsmissie voor streekproducten

Veluws streekproduct_flickr

Foto: Veluws streekproduct, Nederlands Openluchtmuseum

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat een binnenlandse handelsmissie organiseren om de waardering voor Nederlandse streek- en regioproducten te vergroten en de afzet ervan te bevorderen. Ook zal 'knellende wet- en regelreving' worden aangepakt. Schouten schrijft dit in een Kamerbrief in reactie op de initiatiefnota ‘Verbinding boer(in)-burger. Voedsel dichtbij’ van Tweede Kamerlid Dik-Faber. 

In de brief beschrijft de minister welke acties zij wil ondernemen om de afstand tussen producent en consument te verkleinen. Ze ondersteunt daartoe onder meer de Taskforce Korte Keten, het Platform Multifunctionele Landbouw, voedselonderwijs, verbinding boer-burger en een eerlijke prijs. 

Vooral voor streekproducten wil Schouten zich hard maken. Ze wil, om de waardering voor streekproducten te laten toenemen, samen met de provincies "onder andere een handelsmissie in eigen land organiseren." 

Opvallend is het onderscheid dat de minister maakt tussen regio- en streekproducten: de eerste zijn "kenmerkende producten van de regio die regionaal gedistribueerd worden. Het zijn producten uit je eigen omgeving waarbij de afstand tot de teler in kilometers kort is". 

Streekproducten mogen zich in haar warme belangstelling verheugen; dat zijn volgens de minister 'mooie, eerlijke en pure producten' die landelijk en zelfs internationaal gedistribueerd worden. "Streekproducten worden op een maatschappelijk verantwoorde manier geproduceerd, met toegevoegde waarde voor de streek en het streekeigen cultuurlandschap." Om productie en afzet te kunnen volgen, komt er een systeem van monitoring. Knelpunten in wet- en regelgeving voor de veelal kleinschalige producenten zullen in kaart gebracht en aangepakt worden - zonder afbreuk te doen aan voedselveiligheid, aldus de minister. 

Bron: Foodlog

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Het innovatieplatform Kip van Oranje

Het innovatieplatform Kip van Oranje

"Het aandeel van concepten in de productie van pluimveevlees in de EU zal in 2025 verdubbeld zijn ten opzichte van de 7% in 2017", verwacht de Rabobank. Dat is koren op de molen van het innovatieplatform Kip van Oranje, dat zich presenteert tijdens de VIV Europe-beurs in Utrecht (20-22 juni). We spraken met de initiatiefnemers. Door Cécile Janssen...

Zeker Zeeuws lamsvlees van schapenfokkerij Oosterstein

Zeker Zeeuws lamsvlees van schapenfokkerij Oosterstein

Schapenfokkerij Oosterstein van Guus en Mariëtte de Regt heeft 600 fokschapen die het gehele jaar voor nageslacht zorgen. De schapen grazen op de zeedijk langs de Oosterschelde bij Kats in Noord-Beveland. Het zilte gras en de zilte lucht geven een specifieke smaak aan het zogenaamde Noordbevelam. “Het is zogenoemd pré-selé,...

Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

De rode runderen horen bij West-Vlaanderen. De flinke runderen zijn goed zichtbaar in het landschap en het vlees is een geliefd product in de Belgische gastronomie. Eerder werd dit vlees als erkend als West-Vlaams streekproduct. Nu krijgt het ook Europese bescherming.