Slachthuis Dokkum voorkomt verspilling met mobiel slachthuis

Mobiel slachthuis_slachthuis Dokkum

Slachthuis Dokkum gaat voortaan met een mobiel slachthuis de boer op om kreupele koeien op de boerderij te kunnen slachten. Onder de huidige welzijnsregels mag kreupel vee niet vervoerd worden naar het slachthuis. De boer moet zijn kreupele dieren op de boerderij laten doden en daar vandaan - tegen betaling - laten afvoeren naar het destructiebedrijf. Dubbel kostbaar, want zo gaat ook het vlees van het kreupele maar verder gezonde dier verloren. 

Ondernemer Henk Visser van Slachthuis Dokkum bedacht een oplossing. In plaats van dat de koe naar het slachthuis moet, komt het slachthuis naar de koe. Met de zegen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), schrijft de Leeuwarder Courant. "Na keuring door een dierenarts, wordt de moeizaam bewegende koe op de boerderij in het mobiele slachthuis eerst verdoofd, daarna gedood en vervolgens verbloed. Daarna vindt de slacht plaats bij Slachthuis Dokkum." 

Visser ziet nog een doelgroep voor zijn mobiele slachtunits (hij heeft er vier), namelijk de koeien in natuurgebieden. "Vervoer vanuit natuurgebieden levert veel stress op. Met ons mobiele slachthuis kan de koe in haar natuurlijke omgeving verdoofd en verbloed worden," zegt hij.

Directeur Keuren van de NVWA Jan Meijer zegt op twitter dat mobiele slacht vleesverspilling helpt voorkomen. Afgekeurde dieren in het slachthuis, gaan immers verloren voor humane consumptie.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Geen dierentransporten bij temperaturen vanaf de 35 graden

Geen dierentransporten bij temperaturen vanaf de 35 graden

Minister Carola Schouten wil dierentransporten bij temperaturen vanaf 35 graden wettelijk gaan verbieden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze neemt deze maatregel omdat de vrijwillige afspraak uit het Nationaal plan om bij 35 graden of meer geen dieren meer te vervoeren niet door iedereen wordt nagekomen.

Faillissement Belgisch slachthuis Qualibeef

Faillissement Belgisch slachthuis Qualibeef

De ondernemingsrechtbank van Luik sprak 27 augustus het faillissement uit over het Belgische slachthuis Qualibeef uit Bastenaken. Het slachthuis heette voorheen Veviba en kwam ongeveer een jaar geleden in het nieuws vanwege valse invriesdata op de etiketten. De tijdelijke bestuurders hopen snel een overnamekandidaat te vinden voor het slachthuis, versnijderij...

Vlaams onderzoek naar mobiel slachten

Vlaams onderzoek naar mobiel slachten

BioForum Vlaanderen onderzocht de afgelopen maanden de mogelijkheden van een mobiele slachteenheid voor in Vlaanderen. Voor rundvee en varkens lijkt dit niet haalbaar, maar voor de pluimvee zien de onderzoekers mogelijkheden.