Slachthuizen kunnen 9,7 miljoen euro terugkrijgen voor NVWA-controles

Slachthuis Rund

Slachthuizen hebben te veel betaald voor de verplichte officiële controles door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Er wordt geschat dat ze ongeveer 9,7 miljoen euro terug kunnen krijgen van het ministerie. Dat meldt KNS.

Bij het slachten dienen inspecteurs, keurmeesters en dierenartsen aanwezig te zijn. De NVWA brengt de kosten hiervoor tot op zekere hoogte in rekening gebracht bij de slachthuizen. Interne opleidingen, bijvoorbeeld voor keuringsassistent, mogen niet doorberekend worden. Dat bepaalde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in juli 2018.

Slachthuizen dienden daarom honderden bezwaren in toen bleek dat NVWA de kosten voor dat interne opleidingen ook doorberekende. Hoewel het besluit van het College een tussenuitspraak was, besloot het ministerie najaar 2018 dat de onterecht gerekende kosten terugbetaald moeten worden.

De terugbetaling gebeurt op basis van de betaalde facturen. "De NVWA is bezig met de voorbereiding van de terugbetaling en het exact terug te betalen bedrag is nog niet bekend", zegt een woordvoerder van de NVWA. De eerste terugbetalingen vinden waarschijnlijk in augustus plaats.

Dit geldt alleen voor slachterijen en uitsnijderijen waar officiële dierenartsen of officiële assistenten (KDS) keuringen verrichten. Het betreft niet andere erkende bedrijven, zoals vleeswaren producenten.

Bron: KNS

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Geen dierentransporten bij temperaturen vanaf de 35 graden

Geen dierentransporten bij temperaturen vanaf de 35 graden

Minister Carola Schouten wil dierentransporten bij temperaturen vanaf 35 graden wettelijk gaan verbieden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze neemt deze maatregel omdat de vrijwillige afspraak uit het Nationaal plan om bij 35 graden of meer geen dieren meer te vervoeren niet door iedereen wordt nagekomen.

Faillissement Belgisch slachthuis Qualibeef

Faillissement Belgisch slachthuis Qualibeef

De ondernemingsrechtbank van Luik sprak 27 augustus het faillissement uit over het Belgische slachthuis Qualibeef uit Bastenaken. Het slachthuis heette voorheen Veviba en kwam ongeveer een jaar geleden in het nieuws vanwege valse invriesdata op de etiketten. De tijdelijke bestuurders hopen snel een overnamekandidaat te vinden voor het slachthuis, versnijderij...

Bovengrens aan temperaturen voor langeafstandstransporten van dieren

Bovengrens aan temperaturen voor langeafstandstransporten van dieren

Met de zomermaanden voor de boeg wil de Europese Commissie (EC) strengere regels voor diertransporten over lange afstanden. Volgende week zal de EC een voorstel indienen in de vergadering van landbouwministers om langeafstandstransporten te verbieden als de voorspelde temperaturen hoger zijn dan 30 graden Celsius.