Slachthuizen kunnen 9,7 miljoen euro terugkrijgen voor NVWA-controles

Slachthuis Rund

Slachthuizen hebben te veel betaald voor de verplichte officiële controles door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Er wordt geschat dat ze ongeveer 9,7 miljoen euro terug kunnen krijgen van het ministerie. Dat meldt KNS.

Bij het slachten dienen inspecteurs, keurmeesters en dierenartsen aanwezig te zijn. De NVWA brengt de kosten hiervoor tot op zekere hoogte in rekening gebracht bij de slachthuizen. Interne opleidingen, bijvoorbeeld voor keuringsassistent, mogen niet doorberekend worden. Dat bepaalde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in juli 2018.

Slachthuizen dienden daarom honderden bezwaren in toen bleek dat NVWA de kosten voor dat interne opleidingen ook doorberekende. Hoewel het besluit van het College een tussenuitspraak was, besloot het ministerie najaar 2018 dat de onterecht gerekende kosten terugbetaald moeten worden.

De terugbetaling gebeurt op basis van de betaalde facturen. "De NVWA is bezig met de voorbereiding van de terugbetaling en het exact terug te betalen bedrag is nog niet bekend", zegt een woordvoerder van de NVWA. De eerste terugbetalingen vinden waarschijnlijk in augustus plaats.

Dit geldt alleen voor slachterijen en uitsnijderijen waar officiële dierenartsen of officiële assistenten (KDS) keuringen verrichten. Het betreft niet andere erkende bedrijven, zoals vleeswaren producenten.

Bron: KNS

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Voedingswaardevermelding voor meeste slagers onnodig

Voedingswaardevermelding voor meeste slagers onnodig

Vanaf 13 december 2016 zijn slagers wettelijk verplicht op alle voorverpakte levensmiddelen de voedingswaarde te vermelden. Hoewel het nog wachten is op de interpretatie van een specifiek onderdeel van Verordening 1169/2011, is wel geconcludeerd  dat de meeste slagers niet met de voedingswaarde aan de slag hoeven, meldt de Koninklijke Nederlandse...

Einde aan verkoop vlees via facebookgroep

Einde aan verkoop vlees via facebookgroep

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft een einde gemaakt aan de verkoop van vlees aan particulieren via een besloten groep op facebook. Bij doorzoekingen op 3 locaties in Nederland zijn administratie en vleesproducten in beslag genomen. Ongekoeld In de besloten facebookgroep boden verdachten...

Meer uitbraken voedselinfecties geregistreerd

Meer uitbraken voedselinfecties geregistreerd

Het aantal geregistreerde uitbraken van voedselinfecties en ‑vergiftigingen is in 2015 toegenomen. Volgens de NVWA komt dit grotendeels doordat toen, in tegenstelling tot in 2014, alle niet-anonieme meldingen van uitbraken van twee of meer zieken bij de NVWA zijn opgenomen in de registratie, ongeacht of op desbetreffende locaties onderzoek werd gedaan...