Slachthuizen kunnen 9,7 miljoen euro terugkrijgen voor NVWA-controles

12 juli 2019

Slachthuizen hebben te veel betaald voor de verplichte officiële controles door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Er wordt geschat dat ze ongeveer 9,7 miljoen euro terug kunnen krijgen van het ministerie. Dat meldt KNS.

Bij het slachten dienen inspecteurs, keurmeesters en dierenartsen aanwezig te zijn. De NVWA brengt de kosten hiervoor tot op zekere hoogte in rekening gebracht bij de slachthuizen. Interne opleidingen, bijvoorbeeld voor keuringsassistent, mogen niet doorberekend worden. Dat bepaalde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in juli 2018.

Slachthuizen dienden daarom honderden bezwaren in toen bleek dat NVWA de kosten voor dat interne opleidingen ook doorberekende. Hoewel het besluit van het College een tussenuitspraak was, besloot het ministerie najaar 2018 dat de onterecht gerekende kosten terugbetaald moeten worden.

De terugbetaling gebeurt op basis van de betaalde facturen. "De NVWA is bezig met de voorbereiding van de terugbetaling en het exact terug te betalen bedrag is nog niet bekend", zegt een woordvoerder van de NVWA. De eerste terugbetalingen vinden waarschijnlijk in augustus plaats.

Dit geldt alleen voor slachterijen en uitsnijderijen waar officiële dierenartsen of officiële assistenten (KDS) keuringen verrichten. Het betreft niet andere erkende bedrijven, zoals vleeswaren producenten.

Bron: KNS

Altijd op de hoogte blijven?