Slachtvisite - Gerhard Kwak

5 december 2019

“Veel consumenten zien een levend varken alleen op televisie en bij uitzondering een koe in de weide”, schrijft Gerhard Kwak in zijn boek ‘Slachtvisite’. "De kennis van vlees en de bijbehorende slachtdieren is ronduit belabberd." Kwak, geboren Achterhoeker en zoon van slager Gerrit Kwak uit Winterswijk, heeft het slagersvak nog op de traditionele manier meegekregen en wil die kennis graag delen. In zijn boek neemt hij de lezer mee door de tijd en probeert hij zijn passie voor het traditionele slagersambacht over te dragen. Met behulp van verschillende andere slagers die Kwak heeft ontmoet tijdens zijn functies als slagerij specialist en redacteur, probeert hij het beeld zo compleet mogelijk te maken.

Kwak begint zijn boek met een kort historisch overzicht, startend met de vroege prehistorie en eindigend kort na de Tweede Wereldoorlog, toen het slagersambacht steeds verder gemoderniseerd werd. Na een kort overzicht van de meest populaire slachtdieren, vervolgt hij zijn verhaal met wat hij ‘’een van de meest belangrijke werkzaamheden van het jaar’’ noemt: de (huis)slacht. In tegenstelling tot het slachten anno 2019, was de slacht rond de 19e en 20e eeuw een collectief proces en was het hele gezin dagen achtereen bezig met de voorbereiding en het verwerken van het vlees. Ook de buren kwamen er vaak aan te pas. Nadat het dier geslacht was, werden de buren dan ook uitgenodigd om het vlees te proeven, -wat dan de ‘slachtvisite’ werd genoemd. In detail beschrijft de auteur de benodigdheden voor de slacht, de verschillende slachtmethodes, en tenslotte het ontleden van het dier. Wat duidelijk wordt, is dat dit alles een zeer nauwkeurig proces was en dat een fout grote gevolgen kon hebben voor de gezondheid, bijvoorbeeld in de vorm van voedselvergiftiging.

Verder stopte het slagersambacht niet bij het slachten van het dier. Het was ook zaak dat de conservering goed en nauwkeurig gebeurde. Kwak besluit daarom zijn boek ook met de uiteindelijke producten van de slacht: de worst en vleeswaren, onderverdeeld in nog steeds bestaande, en verdwenen soorten.

Dit boek is een aanrader voor elke ambachtelijke slager die zich afvraagt in welke traditie zijn vak staat. Het is echter een historisch overzicht, geen handleiding. Ook schetst de schrijver een algemeen beeld van de slacht, wat betekent dat de slachtmethodes per slagerij konden verschillen. Verder biedt het boek een uitgebreid
overzicht van termen uit de streektaal die gebruikt werden om de slacht te duiden. Tenslotte is het boek ruim
voorzien van foto’s en illustraties wat het een heel levendig boek maakt.

Titel: Slachtvisite | ISBN: 9789090318301 | Prijs: € 22,50

Altijd op de hoogte blijven?