´Op de Zeedijk heeft iedereen zijn eigen specialisatie´

Slagerij Vet_Vlees+ 4-2018

Slager Rik Vet heeft zijn slagerij op de Zeedijk in hartje Amsterdam. De winkel is klein, wat niet veel mogelijkheden geeft voor een uitgebreid assortiment. Dat wil Vet ook niet, want in Amsterdam zijn talloze speciaalzaken en restaurants. “Wij zijn gespecialiseerd in vlees”.

Tekst en foto: Jeffrey Dekker

“Van mij hoeft een stukje vlees niet per se botermals te zijn. Maar wel doorregen en gemarmerd.” Achter het hakblok staat Rik Vet, telg uit de vierde generatie van de familie Vet. Zijn overgrootvader Huib Vet sr. werkte eerst in loondienst in deze slagerij, totdat hij op een dag de slagerij van zijn werkgever kon overnemen. Vet sr. was niet groot van postuur. Al snel stond hij bekend als het kleine slagertje van de Zeedijk. Tegenwoordig is de straat een gezellige uitgaansbuurt. De winkelruimte is klein maar fijn. De klanten zijn vooral de buurtbewoners en mensen die in het centrum werken.

Terwijl veel andere ambachtelijke slagers naast stukken vlees ook veel traiteursproducten verkopen, is Slagerij Vet gespecialiseerd in vlees. Rik: “Wijn verkopen wij niet, want een paar deuren verderop zit een uitstekende wijnhandel. Voor olijfolie geldt hetzelfde. Maaltijden verkopen wij wel, maar heel beperkt. Want wij zitten midden in het centrum van Amsterdam met haar talloze restaurants.”

Al het vlees koopt Vet levend in. “Ons varkensvlees is altijd Beemsterlandvarken. Onze mester voert de dieren volgens zijn inzichten. Bovendien leven zij volgens een natuurlijk dag-en-nachtritme.” Ook het rundvlees betrekt hij van een vaste mester, Arie. Arie koopt de dieren voor ons in en heeft dan een koppeltje van ons lopen. Elke week belt hij ons op om te vragen wat wij die week nodig hebben.

“Bijna al onze vleeswaren maken wij hier zelf, ook roken doen we hier. Sommige soorten vleeswaren kunnen wij echter niet zelf maken, zoals Parmaham. Als een klant ’s morgens belt voor worstjes met zijn favoriete kruiden, dan kan hij ze ’s middags halen.” Vet drukt de consument op het hart om vooral kwaliteitsbewust te zijn: "Als je vlees koopt, neem dan een goed stukje. En geniet ervan!"

Uit: Vlees+ 4-2018

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Variëren met wokschotels

Variëren met wokschotels

Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...

Smokey shoarmaspies

Smokey shoarmaspies

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.