Leeuwarder slagerij keert terug naar de gulden

gulden_flickr

Foto: Sibe Kokke, Flickr

Heb je thuis nog steeds oude guldenbiljetten en wil je er vanaf? Ga dan 15 en 16 juni naar Kwaliteitsslagerij De Schrans in Leeuwarden. Vanwege het 25 jarig jubileum keert de slager even terug naar het guldentijdperk. Niet alleen accepteert de slager de oude geldbriefjes, ook hanteert hij de prijzen van 25 jaar geleden.

Slager Johannes Hoekstra vertelt dat klanten het jubileumweekend alleen met briefjes kunnen betalen. "Bij mij krijg je de waarde, omgerekend in euro's terug, bij aanschaf van vleesproducten in de winkel. Maar de briefjes moeten er wel goed uitzien, zonder hele grote scheuren of stukken er af", zegt hij. Hij hanteert hierbij de officiële koers. Een gulden is 45 eurocent waard. 

Na het jubileum weekend gaat Johannes zelf alle biljetten omwisselen bij de Nederlandsche Bank. Er zijn wel uitzonderingen. Muntgeld neemt de slager niet aan. En ook de honderdjes met Michiel de Ruyter accepteert hij niet. "Die zijn misschien voor een verzamelaar nog interessant", zegt de slager. "Maar wij kunnen er niets mee bij de bank omdat die biljetten al in 1986 vervangen zijn door biljetten met de Snip. En later met de Steenuil er op.’’

25 miljoen oude biljetten

De slager verwacht dat veel mensen hun oude biljetten gaan inleveren. "De Nederlandsche Bank schat dat er op dit moment nog 25 miljoen oude biljetten onder matrassen, achter plinten of in verzwaarde kluizen verstopt zitten. Er zullen genoeg Leeuwarders zijn die nog wat briefjes hebben liggen en er niets mee doen" denkt hij.

Natuurlijk is er een risico op vals geld. Maar daar is de slager op voorbereid. "We hebben hier wel enkele medewerkers die dat geld zelf nog gebruikt hebben. Die weten hoe zo’n biljet er uitziet. Bovendien zijn er wel wat trucjes voor om de echtheid te controleren. De som van alle cijfers van het serienummer van Nederlandse bankbiljetten is deelbaar door negen. Op het 5 gulden biljet uit 1966 staat in microletters een stukje poëzie van Vondel uit 1650 en op het laatste tientje een gedicht van Arie van den Berg. Zo heeft elk biljet wel wat", vertelt de slager.

Hij vervolgt: "Ontwerper Ootje Oxenaar bijvoorbeeld heeft wat persoonlijke details in sommige biljetten verwerkt. Zo is op het biljet van 1000 gulden in de linker haarlok van Spinoza de vingerafdruk van Oxenaar te zien. In het gezicht van Frans Hals op het oude tientje zit zijn duimafdruk en in het biljet van 250 gulden zijn de namen van vriendinnen Ria en Eugénie en kleindochter Hannah verwerkt. Het watermerk is het konijn van zijn vriendin... Tja, zoiets moet je weten. Dat is niet alleen leuk, maar zeker functioneel."

Kwaliteitsslagerij De Schrans 

Dit jaar bestaat Kwaliteitsslagerij De Schrans 25 jaar. De slager is in Leeuwarden bekend om zijn gegrilde producten. Daarnaast biedt de slager een groot assortiment kant-en-klare maaltijden. Het rund-, lams- en kalfsvlees komt grotendeels van de Limousin Farm Fryslân. De dieren hebben een goed leven en komen veel buiten. Afgelopen jaar werd de slagerij verkozen tot De leukste Slagerij van Friesland.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Gulden-actie van Friese slager krijgt toch een goed einde

Gulden-actie van Friese slager krijgt toch een goed einde

Het was de afgelopen weken overal in het nieuws, de gulden-actie van de Friese slager Johannes Hoekstra. Vanwege het 25-jarig jubileum konden klanten weer even met gulden betalen. Maar vervolgens kwam de slager erachter dat hij al die guldens niet kon omwisselen en bleef hij achter met een strop van 7000 gulden. Gelukkig bracht een klant de oplossing....

Jubileumactie laat Friese slager achter met 7000 onbruikbare guldens

Jubileumactie laat Friese slager achter met 7000 onbruikbare guldens

Afgelopen weekend konden de klanten van de Kwaliteitsslagerij De Schrans in Leeuwarden weer even betalen met de gulden. De jubileumactie kreeg een bittere nasmaak omdat de slager de biljetten niet kan omwisselen bij DNB.