Slagerij Mieras krijgt het Zeker Zeeuws Keurmerk

13 juli 2020
Foto: Vlees+

Slagerij Mieras uit Wemeldinge is een zelfslachtende slager. In de slachterij naast de winkel slacht slager Eduard Mieras varkens en runderen, afkomstig van boeren uit de omgeving. Daarom ontving de slager eind juni het Zeker Zeeuws keurmerk.

Uit handen van gedeputeerde Jo-Annes de Bat en voorzitter van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct Robert Zonnevylle kreeg de slagerij Mieras het Zeker Zeeuws-certificaat voor de verwerking en verkoop van Zeeuws lams-, varkens- en rundvlees. “Alle dieren die we slachten komen hier uit de buurt”, vertelde Mieras toen Vlees+ in 2017 de slagerij bezocht.

Zelfslachtende slager

De varkens en de runderen komen uit Oostdijk en de lammeren uit Wemeldinge. Elke donderdag slacht Eduard zes varkens en een stier. Dat is de maximale capaciteit van de slager. “Wat op donderdag wordt geslacht, ligt maandag in de winkel”, aldus Mieras. Het vlees heeft de tussenliggende dagen nodig om te besterven. En het moet uitgebeend worden. 

Van het geslachte dier, wordt 90 procent gebruikt en verkocht in de winkel. De ingewanden worden (deels) gebruikt voor worstsoorten en verder maakt Eduard Mieras allerlei producten: burgers, rundervinken en gehaktballen, maar ook bijvoorbeeld snackvinkjes en bierandelletjes voor bij de borrel.

Zeker Zeeuws Keurmerk

Het Zeker Zeeuws keurmerk staat voor 100 procent regionale herkomst (provincie Zeeland inclusief kust en binnenwateren) van grondstoffen, be- en verwerking in de streek en maatschappelijk verantwoord (duurzaam) produceren (MVO).  Alle producten krijgen met het Zeeuwse keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Nederlands Streekproduct van Stichting Streekeigen Producten Nederland.

Meer weten over Slagerij Mieras? Lees dan de reportage terug in Vlees+ 5-2017. Nog geen abonnee van Vlees+? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 ex. btw.

Altijd op de hoogte blijven?