Slagerij van Broekhuizen is 100 procent ambachtelijk

24 maart 2021 Marlies Jansen
Foto: Koos Groenewold

Waar de Dalfsense slager John van Broekhuizen het meest trots op is? Zijn rauwe vleeswaren. “Zoals onze Culatello, die knoop ik in een blaas, omwikkel ik met theedoeken en besprenkel ik met witte wijn. Dat geeft een prachtige kleur en smaak.” Werkelijk álle vleesproducten in zijn winkel zijn zelfgemaakt.

Als je de sfeervolle, authentieke winkel van Slagerij Van Broekhuizen in het Overijsselse Dalfsen binnenstapt, loopt het water je in de mond, zo lekker ruikt het er. De royale vitrine toont een uitgebreid assortiment. Naast slavinken, schnitzels en biefstukjes liggen er verschillende soorten leverworst, varkenstongenworst, rundertongenworst, bakbloedworst, balkenbrij, gerookt zolderspek en Dalfser varkensrug. Een grote liefde voor Italië zie je terug in vleeswaren, worsten en hammen naar Italiaanse streekrecepten, zoals Abruzzo Pikant, Coppa, Soppressata (Italiaanse hoofdkaas) en salamiworstjes in olijfolie, met de smaken oregano, basilicum en venkel. Op de toonbank liggen wel 30 soorten huisgemaakte droge worsten. En aan de rode houten balken hangen de beroemde Sallandse plaathammen te rijpen en te drogen. Ze verspreiden een heerlijk kruidige en peperige geur.

Zelfgemaakt

Alle vlees- en worstsoorten die Van Broekhuizen verkoopt, zijn zelfgemaakt. “We werken 100% ambachtelijk. Op maandag slachten we, de rest van de week verwerken wij het vlees van de varkens en runderen”, vertelt John van Broekhuizen. “Dat is onze formule, al bijna veertig jaar.” Zo lang al werkt Van Broekhuizen in de slagerij, die hij destijds overnam van zijn leermeester Jan Nijensikkens. Het slagersbedrijf waar Van Broekhuizen in dienst kwam als chef, was nog in Balkbrug gevestigd. In 1989 werd Van Broekhuizen medevennoot van Jan Nijensikkens, die zich na een paar jaar uit het bedrijf terugtrok. Tegenwoordig is de slagerij een vof van hemzelf, zijn vrouw en zoon John Benno, kortweg JB, die al sinds zijn zestiende in de zaak werkt. Omdat de slagerij in Balkbrug te klein werd, verhuisde Slagerij Van Broekhuizen in 2014 naar het centrum van Dalfsen.

Meer weten? Lees dan het complete artikel online of in Vlees+ 1-2021. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?