Slagers kunnen zich inschrijven voor Confrérie des Chevaliers 2019

17 januari 2019

Slagers kunnen zich tot en met 9 februari aanmelden voor de internationale vakwedstrijd Confrérie des Chevaliers du Goûte Andouille de Jargeau. De keuringen van de ingezonden producten vinden plaats op 16 en 17 februari. De winnaars van de internationale, nationale en rubrieksprijzen worden op 6 april bekend gemaakt tijdens een diner-dansant.

Jaarlijks nemen zo'n tweehonderd slagers uit heel Europa deel. Zij strijden om een internationale of nationale prijs. In 2018 won Vleesboerderij Boot uit Kerkwerve de Nederlandse titel.

De wedstrijd

Om kans te maken op een titel moeten de deelnemers in minimaal vijf van de verschillende rubrieken met twee producten per rubriek hebben deelgenomen. Een internationale vakjury keurt alle inzendingen op een groot aantal aspecten zoals kleur, smaak, snijvlak, zenen en mooie darm. Naast de titels kunnen producten ook bekroond worden met goud, zilver of brons.

De rubrieken zijn:

  • A. Verduurzaamde worstsoorten, snijdbaar
  • B. Verduurzaamde worstsoorten, smeerbaar
  • C. Gedroogde en/of gerookte rauwe vleeswaren
  • D. Gekookte, gegrilde en/of gebraden vleeswaren.
  • E. Patés of terrines
  • F. Leverworstsoorten
  • G. Gekookte worstsoorten en vleespastei, bloedworst, zult
  • H. Barbecueworst
  • I.  Grillworst
  • J. Conserven en kant-en-klare producten
  • X. Innovatief product (deze categorie telt in het overall kampioenschap).

Confrérie des Chevaliers du Goûte Andouille de Jargeau

De Franse Kamer van Koophandel richtte in 1970 de Confrérie des Chevaliers du Goûte Andouille de Jargeau op om de kwaliteit en reputatie van de Franse worst andouille, die werd gemaakt in het dorpje Jargeau, te verbeteren.

Om de andouille in het buitenland te promoten ontstond de Nederlandse dochter­confrérie genaamd ‘Grand-Bailliage des Pays-Bas’. Deze begon met het organiseren van vakwedstrijden voor slagers. Wereldwijd heeft de Confrerie 4500 leden. 

 

Altijd op de hoogte blijven?