Boucherie Rosalyce: Slagers met stropdas

Rosalyce_Label Rouge_Vlees+ 6-2018

In Frankrijk gaan gastronomie, delicatessen en traiteur hand in hand. Slagerij Rosalyce, in Charmeil vlakbij Vichy, is een walhalla voor de fijnproever. De winkel verkoopt tal van kwalitatief hoogwaardige en luxe producten. Daarbij hoort geen slager in een witte jas, maar een keurig overhemd met stropdas. Eigenaar Stéphane Theriaud vertelt over zijn ideeën en zijn bijzondere bedrijfsvoering.

Net buiten de Franse stad Vichy, in Charmeil, staat op een bedrijventerrein de slagerij van Stéphane Therriaud: Rosalyce. De slagerij zit sinds een jaar of twaalf op dit terrein, vergezeld van enkele grote winkelbedrijven: onder andere een tuincentrum, supermarkt en bouwmarkt.

Het vlees dat Therriaud verkoopt, komt van dieren binnen een straal van 20 kilometer van zijn slagerij. Zo heeft hij kip in diverse soorten, van hele dieren inclusief kop en poten, tot filets, en een breed assortiment traiteursartikelen.

Therriaud verkoopt kip op allerlei manieren in zijn slagerij. Wat in Nederland ondenkbaar is, is hier vanzelfsprekend en geenszins bijzonder: in de toonbank liggen hele kippen, inclusief de kop en de poten. Wel zijn de ingewanden eruit gehaald. Voor Fransen is het een teken dat het ‘echt kip’ is.

Er liggen, naast andere soorten, ook Label Rouge kippen. Ze zijn afkomstig uit Allier in de regio Auvergne-Rhône-Alpes, in de buurt van Vichy, en kenmerken zich door een uitmuntende smaak. Ook worden er vanuit het label hoge dierenwelzijnseisen gesteld aan deze pluimveehouderij. Het zijn altijd langzaam groeiende rassen met witte of zwarte poten, óf met gele poten en een kale nek die voor verkoeling zorgt. Therriaud heeft alle drie soorten en in diverse delen. Een hele kip weegt zo’n 2,3 kilogram en levert ongeveer 1,6 kilogram vlees op.

Gevogelte is een hardloper in deze slagerij, maar wat voor kip geldt, geldt ook voor het rund-, varkens- en lamsvlees. Ook dat komt van lokale boerderijen en is traceerbaar tot in detail. 

Meer weten over Slagerij Rosalyce? Lees dan het complete artikel in Vlees+ 6-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefnummers aan.

 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Slagers kunnen zich inschrijven voor de Grote Grillworsttest 2020

Slagers kunnen zich inschrijven voor de Grote Grillworsttest 2020

Op 5 maart vindt de keuring van de Grote Grillworsttest plaats, de eerste KNS vakwedstrijd van 2020. Slagers kunnen zich hiervoor inschrijven bij de KNS. Vorig jaar won slager Gerard van de Weg van Topslagerij Van de Weg uit het Gelderse Oosterwolde deze wedstrijd.

De VAS is voorbij

De VAS is voorbij

De VAS is weer achter de rug. Als je het mij vraagt, een goede beurs, met prima vakwedstrijden en uitstekende winnaars. Een leuke beurs ook, die ondanks de locatie, toch Amsterdamse gezelligheid kende.

De winkel van Topslager Rudolf Alblas

De winkel van Topslager Rudolf Alblas

Hier een impressie van de winkel van Topslager Rudolf Alblas uit Zoetermeer. In Vlees+ 7-2019 verschijnt een uitgebreide reportage van deze slagerij. Dit nummer verschijnt 29 november. Nieuwsgierig geworden? Sluit dan nu een abonnement af!