Boucherie Rosalyce: Slagers met stropdas

Rosalyce_Label Rouge_Vlees+ 6-2018

In Frankrijk gaan gastronomie, delicatessen en traiteur hand in hand. Slagerij Rosalyce, in Charmeil vlakbij Vichy, is een walhalla voor de fijnproever. De winkel verkoopt tal van kwalitatief hoogwaardige en luxe producten. Daarbij hoort geen slager in een witte jas, maar een keurig overhemd met stropdas. Eigenaar Stéphane Theriaud vertelt over zijn ideeën en zijn bijzondere bedrijfsvoering.

Net buiten de Franse stad Vichy, in Charmeil, staat op een bedrijventerrein de slagerij van Stéphane Therriaud: Rosalyce. De slagerij zit sinds een jaar of twaalf op dit terrein, vergezeld van enkele grote winkelbedrijven: onder andere een tuincentrum, supermarkt en bouwmarkt.

Het vlees dat Therriaud verkoopt, komt van dieren binnen een straal van 20 kilometer van zijn slagerij. Zo heeft hij kip in diverse soorten, van hele dieren inclusief kop en poten, tot filets, en een breed assortiment traiteursartikelen.

Therriaud verkoopt kip op allerlei manieren in zijn slagerij. Wat in Nederland ondenkbaar is, is hier vanzelfsprekend en geenszins bijzonder: in de toonbank liggen hele kippen, inclusief de kop en de poten. Wel zijn de ingewanden eruit gehaald. Voor Fransen is het een teken dat het ‘echt kip’ is.

Er liggen, naast andere soorten, ook Label Rouge kippen. Ze zijn afkomstig uit Allier in de regio Auvergne-Rhône-Alpes, in de buurt van Vichy, en kenmerken zich door een uitmuntende smaak. Ook worden er vanuit het label hoge dierenwelzijnseisen gesteld aan deze pluimveehouderij. Het zijn altijd langzaam groeiende rassen met witte of zwarte poten, óf met gele poten en een kale nek die voor verkoeling zorgt. Therriaud heeft alle drie soorten en in diverse delen. Een hele kip weegt zo’n 2,3 kilogram en levert ongeveer 1,6 kilogram vlees op.

Gevogelte is een hardloper in deze slagerij, maar wat voor kip geldt, geldt ook voor het rund-, varkens- en lamsvlees. Ook dat komt van lokale boerderijen en is traceerbaar tot in detail. 

Meer weten over Slagerij Rosalyce? Lees dan het complete artikel in Vlees+ 6-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefnummers aan.

 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Zoektocht naar de Leukste Slagerij 2019 van start

Zoektocht naar de Leukste Slagerij 2019 van start

De winnaar van 2018: Vleeschhouwerij Zetten In 2019 gaat Stichting Slavakto wederom op zoek naar De Leukste Slagerij van Nederland. Vorig jaar werd deze wedstrijd voor het eerst georganiseerd. Vleeschhouwerij Zetten won toen de titel. Vanwege de vele positieve reacties vindt dit jaar de tweede editie plaats. Slagerijen, die willen deelnemen,...

(Girl)power op de IFFA

(Girl)power op de IFFA

Van 4 t/m 9 mei staat Messe Frankfurt in het kader van de vleesindustrie. De IFFA is de grootste internationale vleesbeurs ter wereld. Vooral voor de industrie, maar deze editie is de volledige keten aanwezig, van slacht tot verpakken. Maar ook is er de finale van de International Young Butchers Competition (IYBC).

IFFA 2019 start komend weekend

IFFA 2019 start komend weekend

Over twee dagen start in Frankfurt IFFA 2019. Op deze internationale vakbeurs voor de vleesindustrie komen van 4 tot en met 9 mei industrie, handel en slagers bijeen onder het thema Meet the Best. Tijdens IFFA vindt op 5 mei de finale van de International Young Butchers Competition plaats.