Boucherie Rosalyce: Slagers met stropdas

Rosalyce_Label Rouge_Vlees+ 6-2018

In Frankrijk gaan gastronomie, delicatessen en traiteur hand in hand. Slagerij Rosalyce, in Charmeil vlakbij Vichy, is een walhalla voor de fijnproever. De winkel verkoopt tal van kwalitatief hoogwaardige en luxe producten. Daarbij hoort geen slager in een witte jas, maar een keurig overhemd met stropdas. Eigenaar Stéphane Theriaud vertelt over zijn ideeën en zijn bijzondere bedrijfsvoering.

Net buiten de Franse stad Vichy, in Charmeil, staat op een bedrijventerrein de slagerij van Stéphane Therriaud: Rosalyce. De slagerij zit sinds een jaar of twaalf op dit terrein, vergezeld van enkele grote winkelbedrijven: onder andere een tuincentrum, supermarkt en bouwmarkt.

Het vlees dat Therriaud verkoopt, komt van dieren binnen een straal van 20 kilometer van zijn slagerij. Zo heeft hij kip in diverse soorten, van hele dieren inclusief kop en poten, tot filets, en een breed assortiment traiteursartikelen.

Therriaud verkoopt kip op allerlei manieren in zijn slagerij. Wat in Nederland ondenkbaar is, is hier vanzelfsprekend en geenszins bijzonder: in de toonbank liggen hele kippen, inclusief de kop en de poten. Wel zijn de ingewanden eruit gehaald. Voor Fransen is het een teken dat het ‘echt kip’ is.

Er liggen, naast andere soorten, ook Label Rouge kippen. Ze zijn afkomstig uit Allier in de regio Auvergne-Rhône-Alpes, in de buurt van Vichy, en kenmerken zich door een uitmuntende smaak. Ook worden er vanuit het label hoge dierenwelzijnseisen gesteld aan deze pluimveehouderij. Het zijn altijd langzaam groeiende rassen met witte of zwarte poten, óf met gele poten en een kale nek die voor verkoeling zorgt. Therriaud heeft alle drie soorten en in diverse delen. Een hele kip weegt zo’n 2,3 kilogram en levert ongeveer 1,6 kilogram vlees op.

Gevogelte is een hardloper in deze slagerij, maar wat voor kip geldt, geldt ook voor het rund-, varkens- en lamsvlees. Ook dat komt van lokale boerderijen en is traceerbaar tot in detail. 

Meer weten over Slagerij Rosalyce? Lees dan het complete artikel in Vlees+ 6-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefnummers aan.

 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Lekker en snel klaar: salades en wraps

Lekker en snel klaar: salades en wraps

Het is zomer, dus wil de consument niet lang in de keuken staan. Vandaar dat Jan Nederhoed dit keer een aantal gerechten heeft gemaakt, die snel klaar zijn en toch allerlei gezonde ingrediënten bevatten. Het zijn wraps, gevulde pitabroodjes en een heerlijke salade. Makkelijk voor de slager en voor de klanten.

Europese pluimveevleessector bezorgd over handelsakkoord Mercosur

Europese pluimveevleessector bezorgd over handelsakkoord Mercosur

De Europese organisatie voor de pluimveevleesindustrie AVEC maakt zich ernstige zorgen over het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen. Dit akkoord zou een verdubbeling van de hoeveelheid pluimveevlees uit Zuid-Amerika op de Europese markt betekenen.  Mercosur is de douane-unie tussen Brazilië, Argentinië,...

Cordon bleu met kaasspreads

Cordon bleu met kaasspreads

Deze keer gaan we naast vlees ook met kaas aan de gang. De bekendste vleesvariant met kaas is natuurlijk de cordon bleu, een filetlapje gevuld met ham en kaas. Ik heb een mooi stuk varkensvlees hiervoor, maar het kan ook heel goed met kalfsvlees. Je kunt ook kleine ‘vinkjes’ van een laagje smeerbare kaasspread voorzien, of een rollade. Tekst...