Sneek eerste stad met volledige iBeacon-dekking

22 april 2015

Sneek wordt de eerste stad in Europa met een volledige iBeacon-dekking. Met deze beacons kunnen winkels en horecagelegenheden, maar ook musea, monumenten en evenementen relevante berichten sturen naar mensen in de directe omgeving die de (gratis) Lightcurb beacon app op hun smartphone hebben staan. Hiermee wordt een nieuwe stap gezet in stedelijke en commerciële informatievoorziening in Nederland.

Na het downloaden van de Lightcurb app ontvangen bezoekers en inwoners van Sneek gepersonaliseerde informatie als zij in contact komen met de iBeacons op fysieke plaatsen. Dit varieert van inhoudelijke informatie over historische gebouwen, zoals de bekende Waterpoort, en evenementen als de Sneekweek, tot speciale aanbiedingen bij Sneker winkels en horecagelegenheden. Voor elke gebruiker wordt een specifiek profiel gecreëerd, zodat de gestuurde informatie steeds verder wordt afgestemd op individuele voorkeuren en behoeftes. Gebruikers kunnen ook zelf hun voorkeuren instellen.

Tientallen ondernemers doen mee

Tot nu toe is het iBeacon-systeem alleen op kleine schaal toegepast. Daar komt nu dus verandering in. Naast de 20 iBeacons die de gemeente Súdwest-Fryslân inmiddels heeft geplaatst bij onder meer monumenten, musea en het theater van Sneek zijn er al tientallen ondernemers op het systeem aangesloten. Een van die ondernemers is Keurslager Sneekerpoort aan de Scharnestraat. Het aantal nieuwe iBeacon-gebruikers in Sneek wordt, met ondersteuning van de gemeente Súdwest-Fryslân, de komende maanden fors uitgebreid. Naar verwachting zullen tijdens de aankomende Sneekweek in augustus honderden Lightcurb iBeacons actief zijn in de stad en bij het Sneekermeer.

Commercieel en algemeen nut

Het is volgens Snakeware, de producent van de Lightcurb app, niet ondenkbaar dat op termijn naast toeristische en commerciële informatie ook boodschappen van algemeen maatschappelijk nut worden toegevoegd aan de informatievoorziening via de Lightcurb app.

Altijd op de hoogte blijven?