Staldeuren Koehotel Zuidschermer geopend

koeien-hotel-2

Felix Wilbrink, culinair journalist, opende vandaag voor Beemster de staldeuren van het Koehotel in Zuidschermer. Wilbrink staat volledig achter de weidegang voor koeien niet alleen voor de koe maar ook voor de consument.

"Een product als Beemster kaas heeft een menselijke maat", stelt Wilbrink. "De boeren van de coöperatie  weten waar ze de grondstoffen voor leveren en de consument kan de weg van de weide en de koe naar de kaas gewoon zien. Een product als Beemster kaas heeft nog contact met zijn oorsprong, daarom ben ik er gelukkig mee”, aldus Wilbrink. "En koeien horen toch gewoon in de wei?"

Koehotel Luxe

Het koehotel staat bekend om de luxe en het comfort voor de koe. Ook Wilbrink mocht genieten van een wellnessarrangement in het hotel.  Beemster koeien worden immers ook gemasseerd met massageborstels die in de stallen hangen, dus voor WIlbrink stond een massagestoel klaar. Annie Kregel, eigenaresse van het hotel: "Het is eigenlijk eenvoudig. Een blije koe is een gezonde koe. Een gezonde koe glanst en ‘glimlacht’! En hoe blijer de koe, hoe beter de melk, voor onze Beemster kaas natuurlijk."

Weidegang

CONO Kaasmakers, de coöperatie achter Beemster kaas, heeft de ambitie om de lekkerste en duurzaamste kaas te maken. In het jaar 2002 begon Beemster als eerste kaasmakerij met het stimuleren van de weidegang met een premie van 0,50 cent per 100 kilogram melk. Vanaf april 2012 doen inmiddels 100% van de veehouders die de melk leveren voor Beemster kaas aan weidegang. De weidepremie is onderdeel van het Caring Dairy programma, het duurzaamheidsprogramma van Beemster dat in samenwerking met Ben en Jerry’s en opgesteld met als doel te komen tot een verdere verduurzaming in de keten van koe tot kaas.

Reactie toevoegen