Stoer vlees

14 januari 2021 Christiaan van Beemen
Foto: De Stoerderij

Op De Stoerderij in het Brabantse Breugel houdt Arjan Swinkels een indrukwekkende kudde van honderd waterbuffels. Zijn boerderijvlees verkoopt hij via crowdfunding aan een groeiende klantenkring. “Lokaal en duurzaam, precies zoals iedereen vindt dat het moet.”

Voor boerenzoon Swinkels was het verre van vanzelfsprekend dat hij in de voetsporen van zijn vader en grootvader zou treden. Na het vwo volgde hij een opleiding sport, economie en communicatie aan de Economische Hogeschool Tilburg. “Mijn broer, zus en ik deden het goed op school. Dan ging je niet op een boerderij werken. We hadden geen zin om vies te worden en met laarzen in de modder te staan. Onze ouders verwachtten dat ook niet van ons.”

Continu aan het werk

Swinkels vertelt zijn verhaal terwijl hij kalm een half brood belegt en opeet. Op de Stoerderij is hij continu aan het werk, dus de schaarse tijd die hij zittend doorbrengt kan mooi gecombineerd worden met een stevige lunch. Op de vraag hoeveel uur per week hij bezig is op de boerderij, antwoordt zijn vrouw Lieke: “Je kan beter vragen hoeveel uur hij níet aan het werk is.” Swinkels heeft het wel geprobeerd: een baan als ‘burger’, zoals hij het zelf noemt. Na zijn studie ging hij aan het werk als intercedent bij een uitzendbureau en later werd hij consultant bij een werving- en selectiebureau.

“Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan,” zegt Swinkels. “Ik was niet ontevreden met mijn werk, maar het voelde toch als een domper om zo te leven. Ik woonde in een flatje in Eindhoven, terwijl ik gewend was om veel ruimte om me heen te hebben. Ik was opgegroeid op het platteland.” Tien jaar geleden – hij was toen dertig – besloot Swinkels het roer om te gooien.

Meer weten over Arjan Swinkels en zijn Stoerderij? Lees dan het complete artikel online of in Vlees+ 7-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?