Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) voor mkb-ondernemers die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparing maar er wel mee aan de slag willen. Met deze subsidie kunnen ze een adviseur in huren voor advies en ondersteuning bij de uitvoering van maatregelen.
Veel ondernemers willen aan de slag met het besparen van energie. Niet alleen vanwege de verduurzaming maar ook door de stijgende energiekosten. Vaak weten ze niet zo goed waar ze mee kunnen beginnen. Hier kan een adviseur bij helpen.
Adviseur
De adviseur maakt een advies op maat op basis van een energiescan van het bedrijf met daarin onder andere de noodzakelijke investeringen en de opbrengst . Op basis hiervan neemt een ondernemer een besluit. Bij de uitvoering hiervan kan de adviseur weer helpen.
Eisen subsidie
Aan de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) zijn wel een aantal eisen verbonden. De ondernemers verbruikt minder dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit per jaar (dus niet onder de wettelijke besparingsplicht vallen). Daarnaast heeft het bedrijf een maximale omvang tot 250 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen. De subsidie is bedoeld voor een advies als een totaalplan voor de onderneming en niet uitsluitend gericht op één maatregel.
Hoogte subsidie
Voor ondernemers die in aanmerking komen voor de subsidie geldt dat 80 procent van de gemaakte kosten voor het advies en het ondersteuningstraject. Ondernemers krijgen maximaal € 2.500. Voor het energieadvies geldt een minimaal subsidiebedrag van € 400 en een maximum van € 750. Voor de energiebesparende maatregelen geldt deze subsidie niet.
Subsidieregeling Verduurzaming MKB
De subsidie bestaat al sinds 1 oktober 2021 en sluit op 30 september. Uit een meting op 1 maart bleek dat er 90 procent van het budget – € 28,2 miljoen – beschikbaar was. Meer informatie over deze subsidie is te vinden op de website van RVO.
Reactie toevoegen
Dossiers
Meer over
Lees ook
Variëren met wokschotels
Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...
Smokey shoarmaspies
Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.
‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’
Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.