TAPP Coalitie: Helft van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor vlees

Vlees_Steak_Pixabay

Foto: Pixabay

52 procent van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor vlees. Er zit wel een voorwaarde aan. De meerpijs moet een goede bestemming krijgen, zoals goedkopere groenten en fruit en steun aan de boeren. Dat blijkt uit onderzoek van TAPP Coalitie. 

TAPP Coalitie, voluit True Animal Protein Price Coalition, is een organisatie die zich inzet voor het betalen van de 'echte' prijs van voedsel, inclusief kosten voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn. De organisatie liet door CE Delft doorberekenen wat dit betekent voor de prijs. "De vleesprijzen aan de kassa stijgen langzaam totdat in 2030 voor een ons kip 20 cent, varken 45 cent en voor rund 57 cent meer betaald wordt in de winkel. Deze meerprijs hangt af van de reële maatschappelijke kosten van het geproduceerde vlees; kosten door bijvoorbeeld stikstofproblemen of broeikasgassen", aldus de organisatie.

De organisatie stelt voor dat de opbrengsten van de eerlijkere vleesprijzen moeten worden beheerd in het nieuwe Fonds Eerlijke Voedselprijzen. Dit moet een transparant fonds worden wat onder controle staat van alle Nederlanders via de TAPP Coalitie.Het geld zou moeten gaan naar goedkopere groenteprijzen en een beter financieel perspectief voor de boeren. 

Op 4 november presenteerde TAPP Coalitie de uitkomsten van hun onderzoek in het perscentrum Nieuwspoort aan politiek, maatschappelijke organisaties, pers en wetenschap. Dit onderzoek werd uitgevoerd door DVJ Insights door middel van een enquête onder 1.000 Nederlanders in opdracht van de TAPP Coalitie.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Gemalen vlees

Gemalen vlees

Hoe zat het ook alweer met dat stukje gemalen vlees op een broodje? De hamburger is vernoemd naar de Duitse stad Hamburg. Het principe van een ‘platte gehaktbal’ werd meegenomen uit Duitsland naar de VS door immigranten in de 19e eeuw. Oorspronkelijk was de hamburger een plat stuk vlees. Het kreeg grote bekendheid door toedoen van de voedingsdeskundige...

Ook luxe ná vakantie

Ook luxe ná vakantie

Na een zeer uitdagende vakantie (geen vakantie voor de slagers wegens topdrukte), komen de vaste klanten weer. Iedereen begon weer aan z’n dagelijkse werk en de moeders gaan normaal koken. Niets is minder waar. Kalfsspareribs, lamsracks, ribeyes... Noem maar op! Luxe op tafel Gelukkig hadden we alles op voorraad, maar in zo’n 'gewone'...

Hete soep

Hete soep

De afgelopen tijd waren er weer negatieve berichtgevingen over vleesproducten. Het Voedingscentrum kwam met een nieuwe onderzoek waarin werd aangetoond dat bewerkt vlees, zoals vleeswaren, worstsoorten en veka’s, in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten en kanker. Verder wordt vlees  nog in verband gebracht met negatieve invloed...