Tips en tricks voor werken in de slagerij bij hoge temperaturen
De komende dagen wordt het warm in Nederland. Vandaag en morgen verwachtten meteorologen tropische temperaturen en geldt het Nationaal Hitteplan. Hoe ga je om met de hitte in de slagerij?
Door te hoge temperaturen verslapt de concentratie, waardoor de kans op ongelukken toeneemt. Bij hoge buitentemperaturen is het daarom verstandig om maatregelen te nemen. Het platform Veilig en Gezond stelde hiervoor factsheet op. Hieronder een aantal tips & tricks.
Algemeen
- Houd het gebouw zo koel en droog mogelijk.
- Zet apparatuur en verlichting waar mogelijk uit.
- Beperk het gebruik van water voor de schoonmaak (luchtvochtigheid) en plan dit op momenten waarop dit zo min mogelijk hindert.
- Ventileer zo veel mogelijk als de temperatuur en vochtigheid buiten laag zijn (met name nachtventilatie gebruiken).
- Houd de zon buiten: gebruik buitenzonwering, of plak anders warmte werende folie op (dak)ramen. Koel het dak met watersproeiers.
- Zet (tijdelijke) koeling/ventilatie in.
Tips voor ondernemers
- Verschuif indien mogelijk werktijden naar de koelste periodes. Plan inspannend werk tijdens de koelste periodes of stel het werk zo mogelijk uit.
- Verdeel belastend werk over meerdere personen en wissel vaker af.
- Wissel werk in warmte af met werkzaamheden in een koelere omgeving en met extra pauzes.
Tips voor medewerkers
- Verstrek koel water naar behoefte (eventueel waterijs) en stimuleer medewerkers om iedere 15 tot 20 minuten te drinken (HACCP-tip: beker met spitse bodem zodat werknemers hun beker niet overal neer kunnen zetten).
- Gebruik lichte en luchtige werkkleding en vervang deze vaker.
Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.
|
Reactie toevoegen
Dossiers
Meer over
Lees ook
Variëren met wokschotels
Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...
Smokey shoarmaspies
Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.
‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’
Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.