Tips voor het maken van spareribs

Spareribs_koos Groenewold_2

Foto: Koos Groenewold

Slagers kunnen weer meedoen aan de Spareribs Throphy, een van de vakwedstrijden van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Maar hoe maak je goede spareribs? Slager Jan Nederhoed geeft tips.

1. Geen botsplinters
Zorg ervoor dat de spareribs geen botsplinters bevatten. Dus als je zelf uitsnijdt niet kappen maar zagen of liever nog uitsnijden.

2.  Gebruik verse spareribs
Bevroren spareribs krijgen door de relatief vette samenstelling al snel een iets afwijkende smaak. Koop de spareribs dus bij voorkeur vers in omdat je niet weet hoelang ze al in de vriezer hebben gelegen bij de grossier.

3. Tips voor voorgaren

In de ketel:
De traditionele methode is voorkoken of voorgaren in de ketel. De rauwe spareribs gaan in de ketel – desgewenst met zout en kruiden – en worden gaar geweld op 80 °C tot ze net niet van het bot afvallen. Aan het kookvocht kan je een smaak toevoegen, bijvoorbeeld wat peper voor pittige spareribs of een beetje rookaroma voor een lichte rooksmaak.
Tip van Jan: Gaar spareribs met wat kleurzout want dat geeft echt een mooiere kleur.

In de vacuümzak
Je kunt de spareribs van tevoren ook marineren en vacumeren en vervolgens in de vacuümzak garen in de kookketel. Voordeel hiervan is dat het een betere smaak en een beter rendement geeft en het water in de ketel blijft schoon.

In de combisteamer
Na het kruiden en marineren kun je spareribs zowel los als gevacumeerd in de steamer bereiden. De moderne steamers zijn uitermate goed af te stellen, waardoor je een perfect resultaat krijgt. Een indicatie: Zet de steamer op 110° C zet met 75% vocht en laat dit programma ongeveer 1.15 uur draaien. Voor een mooie kleur en smaak te krijgen bak je spareribs nog even af met de gewenste smaak en tot een smakelijke kleur. Vraag je leverancier om advies, vaak staat er een voorgeprogrammeerd programma in de steamer.

4. Tips voor afbakken.
Nadat de spareribs zijn voorgegaard, laat je ze afkoelen en smeer je ze in met een gewenste marinade. Afbakken duurt ongeveer 20 minuten op 175 °C.
Tip van Jan: Gebruik een laksaus. Deze hebben het voordeel dat de spareribs mooi op kleur blijven.

5. Namen
En tot slot. Geef leuke namen aan je spareribs. Bijvoorbeeld ribs met een rooksmaak: Smokey Joe, Smokey Ribs of Smokey Mountain. Bij zoete ribben kun je woorden als ‘sweet’ of ‘honey’ in de naam verwerken en de pittige varianten noem je ‘devils’ of ‘spicy’. Of gebruik geografische namen zoals Indian Spareribs of Oklahoma Ribs. Of iets specifieker: Piri Piri Ribs.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Variëren met wokschotels

Variëren met wokschotels

Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...

Smokey shoarmaspies

Smokey shoarmaspies

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.