Transparantie in Ierse slagerijen

Ierse slagerij_James Whelan

Ierland heeft een naam als producent van rundvlees, maar slechts tien procent van dit vlees blijft in het land. De verkoop vindt – net als bij ons – plaats via slagerijen.

Bij retailers zoals Avoca en Dunnes stores kom je ambachtelijke slagerijen tegen die transparant en vol beleving zijn. Het ambacht kan je in bij deze retailers zien. Een voorbeeld is Avoca in Dunboye. Binnen in deze zaak blijkt de retailer van alle markten thuis; handgemaakte spullen, traditie en een landelijke uitstraling vormen de rode draad van de twaalf Avoca’s die Ierland heeft.

Boodschappen

Naast non-food kun je in het ‘Forkcafé’ huisgemaakte maaltijden eten van lokale ingrediënten. Ook kun je boodschappen doen bij Avoca. De retailer heeft een bakkerij, viszaak, kaas- en charcuterie afdeling en een Poulet Bonne Femme Rotisserie. Bij de vestigingen in Duboya en in Monkstown zijn ambachtelijke slagerijen te vinden: de Avoca-slager.

Transparantie

Bij de Avoca-slager kun je de slager op zijn vingers kijken, het ambacht staat letterlijk en figuurlijk in de spotlights. Wat opvalt is dat er meer gemarmerd vlees en vlees aan het bot wordt verkocht dan in Nederland. In de koel- en vriesmeubelen staan er etiketten voor het uitgesneden en geportioneerd vlees, met daarop om welk deel van het dier het gaat. Ook alle leveranciers staan op de website met naam en toenaam vermeld. Transparantie is belangrijk bij Avoca.

“Bringing only the best Irish, arisan, organic & free range meat” is de slogan van Avoca. Het vlees is afkomstig van verschillende, lokale boeren waar het vee vrij rondloopt. In Ierland kopen de meeste slagers hun rundvee direct van een boer. Ze hebben daarnaast een vaste slachterij, zegt een woordvoerder van de Ierse voedingsmiddelenorganisatie Bord Bia.

Meer weten? Lees dan het volledige artikel in Vlees+ 6- 2018. Nog geen abonnee? Bestel dan hier twee gratis proefnummers.

Dossiers

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Zoektocht naar de Leukste Slagerij 2019 van start

Zoektocht naar de Leukste Slagerij 2019 van start

De winnaar van 2018: Vleeschhouwerij Zetten In 2019 gaat Stichting Slavakto wederom op zoek naar De Leukste Slagerij van Nederland. Vorig jaar werd deze wedstrijd voor het eerst georganiseerd. Vleeschhouwerij Zetten won toen de titel. Vanwege de vele positieve reacties vindt dit jaar de tweede editie plaats. Slagerijen, die willen deelnemen,...

Boucherie Rosalyce: Slagers met stropdas

Boucherie Rosalyce: Slagers met stropdas

In Frankrijk gaan gastronomie, delicatessen en traiteur hand in hand. Slagerij Rosalyce, in Charmeil vlakbij Vichy, is een walhalla voor de fijnproever. De winkel verkoopt tal van kwalitatief hoogwaardige en luxe producten. Daarbij hoort geen slager in een witte jas, maar een keurig overhemd met stropdas. Eigenaar Stéphane Theriaud vertelt over zijn...

Het vakmanschap van slager Bas Ultee

Het vakmanschap van slager Bas Ultee

Slager Bas Ultee begon onlangs weer met het deelnemen aan vakwedstrijden. En met succes. Tijdens de Slavakto werd hij uitgeroepen tot de beste slager van de provincie Utrecht. En in februari ontving hij een eervolle vermelding bij de Grote Grillworsttest. "Met onze producten maken wij het onderscheid én kunnen wij dat onderscheid blijven waarborgen”,...