Transparantie in Ierse slagerijen

11 december 2018

Ierland heeft een naam als producent van rundvlees, maar slechts tien procent van dit vlees blijft in het land. De verkoop vindt – net als bij ons – plaats via slagerijen.

Bij retailers zoals Avoca en Dunnes stores kom je ambachtelijke slagerijen tegen die transparant en vol beleving zijn. Het ambacht kan je in bij deze retailers zien. Een voorbeeld is Avoca in Dunboye. Binnen in deze zaak blijkt de retailer van alle markten thuis; handgemaakte spullen, traditie en een landelijke uitstraling vormen de rode draad van de twaalf Avoca’s die Ierland heeft.

Boodschappen

Naast non-food kun je in het ‘Forkcafé’ huisgemaakte maaltijden eten van lokale ingrediënten. Ook kun je boodschappen doen bij Avoca. De retailer heeft een bakkerij, viszaak, kaas- en charcuterie afdeling en een Poulet Bonne Femme Rotisserie. Bij de vestigingen in Duboya en in Monkstown zijn ambachtelijke slagerijen te vinden: de Avoca-slager.

Transparantie

Bij de Avoca-slager kun je de slager op zijn vingers kijken, het ambacht staat letterlijk en figuurlijk in de spotlights. Wat opvalt is dat er meer gemarmerd vlees en vlees aan het bot wordt verkocht dan in Nederland. In de koel- en vriesmeubelen staan er etiketten voor het uitgesneden en geportioneerd vlees, met daarop om welk deel van het dier het gaat. Ook alle leveranciers staan op de website met naam en toenaam vermeld. Transparantie is belangrijk bij Avoca.

“Bringing only the best Irish, arisan, organic & free range meat” is de slogan van Avoca. Het vlees is afkomstig van verschillende, lokale boeren waar het vee vrij rondloopt. In Ierland kopen de meeste slagers hun rundvee direct van een boer. Ze hebben daarnaast een vaste slachterij, zegt een woordvoerder van de Ierse voedingsmiddelenorganisatie Bord Bia.

Meer weten? Lees dan het volledige artikel in Vlees+ 6- 2018. Nog geen abonnee? Bestel dan hier twee gratis proefnummers.

Altijd op de hoogte blijven?