Transparantie in Ierse slagerijen

Ierse slagerij_James Whelan

Ierland heeft een naam als producent van rundvlees, maar slechts tien procent van dit vlees blijft in het land. De verkoop vindt – net als bij ons – plaats via slagerijen.

Bij retailers zoals Avoca en Dunnes stores kom je ambachtelijke slagerijen tegen die transparant en vol beleving zijn. Het ambacht kan je in bij deze retailers zien. Een voorbeeld is Avoca in Dunboye. Binnen in deze zaak blijkt de retailer van alle markten thuis; handgemaakte spullen, traditie en een landelijke uitstraling vormen de rode draad van de twaalf Avoca’s die Ierland heeft.

Boodschappen

Naast non-food kun je in het ‘Forkcafé’ huisgemaakte maaltijden eten van lokale ingrediënten. Ook kun je boodschappen doen bij Avoca. De retailer heeft een bakkerij, viszaak, kaas- en charcuterie afdeling en een Poulet Bonne Femme Rotisserie. Bij de vestigingen in Duboya en in Monkstown zijn ambachtelijke slagerijen te vinden: de Avoca-slager.

Transparantie

Bij de Avoca-slager kun je de slager op zijn vingers kijken, het ambacht staat letterlijk en figuurlijk in de spotlights. Wat opvalt is dat er meer gemarmerd vlees en vlees aan het bot wordt verkocht dan in Nederland. In de koel- en vriesmeubelen staan er etiketten voor het uitgesneden en geportioneerd vlees, met daarop om welk deel van het dier het gaat. Ook alle leveranciers staan op de website met naam en toenaam vermeld. Transparantie is belangrijk bij Avoca.

“Bringing only the best Irish, arisan, organic & free range meat” is de slogan van Avoca. Het vlees is afkomstig van verschillende, lokale boeren waar het vee vrij rondloopt. In Ierland kopen de meeste slagers hun rundvee direct van een boer. Ze hebben daarnaast een vaste slachterij, zegt een woordvoerder van de Ierse voedingsmiddelenorganisatie Bord Bia.

Meer weten? Lees dan het volledige artikel in Vlees+ 6- 2018. Nog geen abonnee? Bestel dan hier twee gratis proefnummers.

Dossiers

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Ierse export naar Nederland groeit

Ierse export naar Nederland groeit

  De Ierse export naar Nederland groeide in 2018 met 10 procent. Iers rundvlees had hierbinnen een belangrijk aandeel. Opvallende stijgers waren zuivel, pluimvee en varkensvlees. Dit blijkt uit het rapport Performance & Prospects 2018/2019 van Bord Bia, de Irish Food Board. Nederland is een gezonde groeimarkt voor de Ierse voedingsmiddelenindustrie....

De nieuwe winkel van Slagerij Van Kemenade

De nieuwe winkel van Slagerij Van Kemenade

In hartje Asten staat Slagerij Van Kemenade. Peer van Kemenade is de vierde generatie in deze slagerij. Zijn ouders Hans en Helmie staan ook nog in de zaak, maar bouwen hun werkzaamheden af. Onlangs werd het winkelinterieur volledig vernieuwd. Slagerij Van Kemenade In Asten zijn nog twee andere slagers en vier supermarkten. Volgens vader Hans onderscheidt...

Liefde voor vlees

Liefde voor vlees

In de horeca ontstond Jochen Diekerhofs culinaire liefde voor vlees. “Ik kon in mijn kookschool in Laren nog steeds niet de energie kwijt die ik aan vlees wil geven”, aldus de ondernemer. Daarom begon hij eerst een scharrelslagerij en is nu samen met zijn compagnon Kees Zagt eigenaar van een vleesgroothandel. Slagerij Omdat Diekerhof in...