Universiteit Wageningen werkt aan plantaardige biefstuk

Wageningen Universtity & Research start een samenwerking om over vier jaar duurzame en plantaardige vleesvervangers, zoals plantaardige biefstuk, te produceren. Grote internationale bedrijven als Unilever en Givaudan werken hieraan mee. Wereldwijd is dit het eerste initiatief wat onderzoek doet naar zowel het uiterlijk, de textuur, de smaak als de duurzaamheidsvoordelen van plantaardige alternatieven voor vlees. Het doel is nieuwe veelbelovende vleesvervanger op de markt zetten.

Plantaardige biefstuk

De basis is de twee jaar geleden in Wageningen ontwikkelde shear-cell technologie. Dit is een relatief eenvoudige, milde en energiezuinige techniek. Deze weet plantaardig materiaal zo te vervormen dat de gewenste vezelstructuur ontstaat. De huidige vleesvervangers lijken op kippenvlees of zijn gehaktachtige producten. Met deze technologie kunnen andere structuren zoals varkenvlees of biefstuk gemaakt worden. Met de steun van de bedrijven kan deze techniek verder ontwikkeld worden.

Hiermee breekt een nieuwe fase aan in de ontwikkeling van alternatieven voor vlees. Niko Koffeman, manager Marketing & Communicatie bij De Vegetarische slager, zegt het volgende: "De ontwikkeling van vlees-identieke, plantaardige producten kan een voedselrevolutie teweeg brengen - noodzakelijk op een planeet die de vraag naar dierlijk vlees niet aankan".

Vleesvervangers bij slager

De technologie is veel goedkoper en eenvoudiger dan bij bestaande vleesvervangers. De productie kan met relatief kleine machines op locatie. In de toekomst kunnen deze machines bij de slager worden neergezet. De slager kan dan zelf zijn vleesvervanger maken.

Eiwitten

Het onderzoek richt zich op eiwitten uit soja en tarwe. Ook andere eiwitbronnen, zoals erwten, raapzaad en mais, worden onderzocht. Behalve het toegepast onderzoek vindt er ook onderzoek plaats naar het gedrag van planteneiwitten. Dit moet verder gaan dan de innovaties die verder gaan dan het vervangen van vlees. Denk bijvoorbeeld aan alternatieven voor kaas.

Aan het onderzoeken nemen, naast Wageningen Food & Biobased Research, bedrijven uit de hele keten deel: De Vegetarische Slager, Meyn Food Processing, Avril, Ingredion, Givaudan, saturn petcare, Nutrition & Nature en Unilever.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Veel aandacht voor vleesvervangers op de Horecava

Veel aandacht voor vleesvervangers op de Horecava

Van 13 tot en met 16 januari was de Amsterdamse RAI het toneel van de Horecava. Zo´n 75.000 ondernemers en dagjesmensen bezochten de RAI om de nieuwste trends en innovaties in de horecawereld te zien én te proeven. Voor veel slagers is het jaarlijkse horeca-evenement een inspirerend uitje.

Minder vlees

Minder vlees

Toen half augustus de NOS kwam met het bericht dat de vleesconsumptie was afgenomen en dat er meer vleesvervangers gekocht werden, vonden wij als team van Vlees+, dat we dit eens moesten onderzoeken.

Week zonder Vlees biedt kansen

Week zonder Vlees biedt kansen

Meestal gaat het er hard aan toe in de discussie over wel of geen vlees eten. Vegetariërs lijken vlees eten soms bijna misdadig te vinden en verstokte vleeseters zetten ook de hakken in het zand. Tijdens de Week zonder Vlees afgelopen maart merkte ik eindelijk dat de discussie breder werd. Er was minder emotie en meer constructieve dialoog. Verschillende...