VanDrie Group opent nieuw onderzoekscentrum Drieveld

Drieveld_foto VanDrie Group

Foto: VanDrie Group

VanDrie Group opent in Uddel het nieuwe onderzoekscentrum Drieveld. Het nieuwe centrum moet de Research & Development (R&D)- afdeling helpen om innovaties in de keten door te voeren. “Een plek waar ruimte is voor onderzoek, samenwerking en open dialoog”, aldus Marijke Everts (Director Corporate Affairs).

Aan het roer van het R&D-team staat Wiebe Mulder, die samen met acht collega’s dagelijks het onderzoeksfaciliteit gaat gebruiken. Het testen van voederconcepten vormt de hoofdmoot van de R&D-inspanningen.

Mulder: “Drieveld heeft een stal zodat wij nieuwe voederconcepten direct in de praktijk kunnen uittesten. Daarbij zoeken we antwoord op hele praktische vragen. Hoe kan voeding bijvoorbeeld bijdragen aan een betere diergezondheid of hoger dierenwelzijn? Hoe kunnen we met een andere voersamenstelling bijdragen aan lagere stikstof-, methaan- en ammoniakemissies op de houderij? Tegelijkertijd houden we ons bezig met fundamenteel onderzoek dat gericht is op de langere termijn. Denk aan grondstoffen die op termijn niet meer beschikbaar zijn en waar alternatieven voor moeten komen. Of de invloed die voeding kan uitoefenen op het tegengaan van pathogenen [ziekteverwekkers] in de keten. Daarvoor werken we veel samen met leveranciers en klanten, maar ook met andere onderzoeksinstellingen.”

Drieveld

In Drieveld worden wetenschappelijke inzichten vertaald naar de praktijk. Het onderzoekscentrum beschikt over 1.064 kalverplaatsen, verdeeld over vijf afdelingen. Twee afdelingen zijn speciaal geschikt gemaakt voor onderzoek naar fokkalveren (kalveren geschikt voor de melkveehouderij) en drie afdelingen voor kalveren die bestemd zijn voor de kalversector. Zo wil het bedrijf ook de brug slaan tussen de melkvee- en kalverhouderij.

Everts: “Wij geloven in een veerkrachtige toekomst voor de Nederlandse veehouderij. Niet alleen kijken we daarbij naar de kalversector, maar ook naar de melkveehouderij. Daar ligt de basis voor een gezond kalf.” Mulder vult aan: “We hebben bewust gekozen om in Drieveld onderzoek te doen naar beide sectoren. Met het oog op de toekomst is samenwerking met de melkveehouderij en onderlinge uitwisseling van kennis en data essentieel. Gezonde, vitale dieren is in ons allerbelang.” Hij vervolgt: “Via dochterbedrijven Alpuro Breeding, Brons en Schils staan we in contact met melkveehouders. Onze collega’s daar kunnen de kennis en ervaringen die wij in Drieveld ontwikkelen snel delen met hun afnemers. Zo maken we waardevolle impact.”

Marijke Everts: “We staan voor grote opgaven. We weten dat we moeten blijven innoveren om onderscheidend te zijn en uitdagingen aan te gaan. Drieveld wordt de verbindende factor om partijen bij elkaar te brengen zodat we kennisoverdracht kunnen versnellen. Met het hart van toen en de innovatiekracht van nu vormt Drieveld de basis voor toekomstig succes van de VanDrie Group.”

In Vlees+ 1-2021 blikt Marijke Everts terug op het coronajaar 2020. Abonnees van Vlees+ lezen dit artikel online of in het magazine

Reactie toevoegen

 
Lees ook
VanDrie Group presenteert MVO-verslag 2018

VanDrie Group presenteert MVO-verslag 2018

Voor het twaalfde jaar op rij presenteert de VanDrie Group de resultaten op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). In een online gepubliceerd verslag beschrijft de ketenproducent van kalfsvlees, (kalver)voeders en kalfsvellen de resultaten van 2018 en de uitdagingen voor de komende jaren.

Nederlands kalfsvlees op Frans foodfestival

Nederlands kalfsvlees op Frans foodfestival

Het foodfestival Omnivore in Parijs is een platform voor de nieuwe generatie topchefs en de moderne cuisine. De editie van 2019 zit er weer op. Van 10 tot en met 12 maart lieten chefs, boeren, wijnmakers en sommeliers hun visie op toekomst zien. VanDrie Group is partner van dit evenement.  "Begrijp en respecteer de wortels om de toekomst...

Is kweekvlees echt beter voor het klimaat?

Is kweekvlees echt beter voor het klimaat?

Kweekvlees, vlees dat in een laboratorium uit een enkele dierlijke stamcel wordt, opgekweekt is niet zo milieuvriendelijk als gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van John Lynch en Raymond Pierrehumbert van de Universiteit van Oxford. “Er is recent veel belangstelling voor kweekvlees en veel artikelen benadrukken dat het vervangen van...