Varkens in Nood voert actie tegen Vion

14 april 2017

Vion, de grootste slachterij van Nederland, maakte twee filmpjes om te tonen wat er in een slachthuis gebeurd. Eén over de slacht van varkens en één over runderen. Volgens Varkens in Nood is het filmpje over de varkensslacht niet volledig. Er zijn geen beelden van de verdoving met CO2. Daarom komt de organisatie met een eigen filmpje.

CO2

In het filmpje van Varkens in Nood is te zien hoe een groep varkens de gondel ingaan en daar in ademnood raken door de CO2. Volgens de organisatie veroorzaakt het inademen van CO2 bij de varkens ondraaglijke ademnood, angst, hyperventilatie en extreme stress. Wereldwijd gerespecteerde dierenexpert Temple Grandin noemt echter het gebruik van CO2 een humane manier van varkens doden.

Petitie Varkens in Nood

Varkens in Nood start een petitie om Vion te bewegen tot meer transparatie over het verdoven met CO2. De actie volgt op de gebeurtenissen in het Vlaamse slachthuis Tielt, die veel verontwaardiging veroorzaakten. Daarna ontstond ook in Nederland discussie over cameratoezicht in slachthuizen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?