Varkenshouders roepen oktober uit tot porktober

20 oktober 2020 Pixabay
Foto: Pixabay

De Nederlandse varkenshouderijen hebben oktober uitgeroepen tot porktober. Oktober was altijd de maand dat varkens naar de markt gebracht werden. Nu geven varkenshouders een kijkje achter de schermen.

Varkensvlees is wereldwijd het meest gegeten vlees. Met porktober willen varkenshouders consumenten laten zien hoe het er in de varkenshouderij aan toe gaat. Dat gebeurt onder andere via berichten op social media. Daarnaast brengen educatieboeren een bezoekje aan scholen en geven kinderen les. En verschillende varkensboeren bieden de mogelijkheid om hun bedrijf te bezoeken. In het hele land investeerden varkenshouders in zogenaamde zichtstallen. Dat zijn varkensbedrijven waar iedereen zeven dagen per week, zonder afspraak naar de varkens kan komen kijken.

De varkenshouders zijn van plan om evenals hun collega's in de Verenigde Staten en Groot Britannië, porktober jaarlijks terug te laten komen. Op deze manier willen de boeren zelf het verhaal van hun onderneming aan de consument vertellen, omdat het door de strenge regels en de professionalisering in de varkenshouderij niet gemakkelijk is om een goed beeld te vormen van de Nederlandse varkenshouderij. ""In deze maand willen ze het echte verhaal over de varkenshouderij vooral zelf vertellen en zelf actiever het gesprek over hun sector aangaan met consumenten", meldt Varkens Vandaag. "Daarmee willen ze polarisatie en een fout beeld over hun sector voorkomen. Boeren willen met de maand Porktober ook vooral elkaar stimuleren om nog opener te zijn over hun eigen sector."

Bron: Varkens Vandaag

Altijd op de hoogte blijven?