Vegamonitor: Nederlanders eten minder vaak vlees

Vlees_Steak_Pixabay

Foto: Pixabay

Meer Nederlanders kiezen er voor om minder vlees te eten. Kinderen en jongere generaties spelen een belangrijke rol bij deze keuze. Dat blijkt uit de Vegamonitor, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu naar het eetgedrag van Nederlanders.

Het aantal Nederlanders dat zichzelf typeert als puur vleeseter daalde naar 55 procent. Vorig jaar was dit nog 59 procent. Daarnaast geeft 34 procent van de huishoudens aan komend jaar minder vlees te willen eten. 31 procent doet dit voor de komende generaties.

Invloed kinderen

Uit de Vegamonitor van 2019 bleek dat het gezin invloed heeft op de keuze voor vlees of vegetarisch eten. Daarom onderzocht Natuur & Milieu deze keer ook hoe ouders en kinderen elkaar beïnvloeden in het eetgedrag. Bij een vijfde van de huishoudens met kinderen tussen de 13 en 17 jaar, inspireren deze kinderen de ouders om minder vlees te eten. "Uit deze en de andere gegevens kun je afleiden dat er iets aan het veranderen is", zegt Dorien Ackerman, directeur Campagnes van Natuur & Milieu. "Deze jonge generatie is zich bewust van de impact van vlees, handelt daarnaar en beïnvloedt oudere generaties."

Jongere generatie

De jongere generatie (onder de 40) kiest vaker voor een vegetarische optie dan de oudere generatie (52% vs. 46% gemiddeld). De beweegredenen zijn vaak gekoppeld aan het milieu. Bijvoorbeeld bijdragen aan het milieu (49% vs. 39%) en het klimaat (31% vs. 14%). Vooral bij de jongere generatie onder de 30 jaar worden volgens Natuur & Milieu deze redenen vaker genoemd.

Uit verdiepende panelgesprekken met gezinsleden blijkt dat bij zowel kinderen als ouders de media bepalend zijn voor hun keuze om minder vlees te eten. Een opvallende bevinding was dat kinderen (15-16) kiezen om minder vlees te eten omdat er ook op school, bijvoorbeeld tijdens de les of met klasgenoten, gesproken wordt over de (milieu)impact van de vleesindustrie en voordelen van een meer vegetarisch voedingspatroon. Bij jongere kinderen (10-13) speelt dierenleed vaak een belangrijke rol.

Bron: Natuur & Milieu

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Minder vlees

Minder vlees

Toen half augustus de NOS kwam met het bericht dat de vleesconsumptie was afgenomen en dat er meer vleesvervangers gekocht werden, vonden wij als team van Vlees+, dat we dit eens moesten onderzoeken.

STAF: Cijfers True Food Price Coalition kloppen niet

STAF: Cijfers True Food Price Coalition kloppen niet

Stichting Agri Facts (STAF) heeft de True Food Price Coalition op de vingers getikt vanwege een poster over de ‘true price’ van vlees. Volgens de coalitie zou het verminderen van de vleesconsumptie veel milieuwinst opleveren. Volgens Stichting Agri Facts kloppen de berekeningen van deze cijfers niet. Uit de controle van de cijfers...

COV: week zonder vlees is vooral marketingactie

COV: week zonder vlees is vooral marketingactie

Deze week, van 11 tot en met 17 maart, is het de Week zonder Vlees. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) ziet de week vooral als een marketingactie. Bij de Week zonder Vlees zijn inmiddels behoorlijk wat commerciële partijen betrokken zoals Bonduelle, Hak, Heinz, Iglo, Quorn, Professor Grunschabel, Smeding, Vivera en Unilever....