Verdubbeling Nederlandse export varkensvlees naar China

Varken_pixabay

Foto: Pixabay

De export van varkensvlees naar China verdubbelde de afgelopen maanden. Dirk Duijzer van Agri&Food is geen voorstander van de 'export van bulkproducten zoals varkensvlees naar China'. Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) noemt deze uitspraak ongenuanceerd.

De eerste vier maanden van 2020 groeide de Nederlandse export van varkensvlees naar China naar 100.000 ton. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2019. De oorzaak is de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Zuidoost-Azië.

Export naar China

Vanwege Afrikaanse varkenspest zijn er veel bedrijven geruimd waardoor de eigen productie is gedaald. In China is er een totale productiedaling van ongeveer 35 procent. Het land is daardoor meer varkensvlees gaan importeren. De Rabobank verwacht dat China in 2020 rond de 3,5 miljoen varkensvlees zal importeren. Het grootste deel komt uit de Verenigde Staten. 

In China wordt de varkenssector geherstuctureerd, maar door de coronacrisis ligt dit momenteel stil. Hier profiteert de Nederlandse export van. De verwachting is dat China op de langetermijn weer meer zelfvoorzienend wordt. 

Kritiek

Dirk Duijzer van Agri&Food is geen voorstander van de 'export van bulkproducten zoals varkensvlees naar China'. In een gesprek met het FD op 16 juni zegt hij dat "fixatie op de wereldmarkt leidde tot ‘een Nederlandse landbouw die alle mooie dingen exporteert, en alle rotzooi in Nederland achterlaat’. Het mestoverschot bijvoorbeeld. ‘Export is niks mis mee, maar bulk over grote afstand vervoeren, vind ik niet logisch. Voedsel is een regionaal ding'."

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) vindt de nuance ontbreken in de uitspraken van Duijzer. Op de website laat COV weten dat de Nederlandse varkenssector gericht is op hoogwaardige en duurzame producten, bijvoorbeeld met het programma het Varken van Morgen. Naar sommige delen van het varken, zoals de poten, is minder vraag en deze worden geexporteerd. "Dat zijn dus geen bulkproducten, maar delen van hoogwaardige varkens die niet worden opgenomen door de Europese markt", aldus COV. 

Ook Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is verbaasd over de uitspraken. "Duijzer schetst in het artikel zijn wensenpakket voor onder meer de varkenshouderij. Zonder er rekening mee te houden dat de markt wordt bepaald door de vraag. Ook lijkt hij nog niet op de hoogte van de stappen die de varkenshouderij momenteel zet voor het programma Vitalisering Varkenshouderij", zegt de POV op PIg Business.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Zelfstandigheid varkensvleesproducent F. Wellink Lekkerkerk B.V.

Zelfstandigheid varkensvleesproducent F. Wellink Lekkerkerk B.V.

Na 6 jaar onderdeel geweest te zijn van de firma ‘Saria’, wordt F. Wellink Lekkerkerk B.V. weer zelfstandig. De varkensvleesproducent bestond in 2019 precies 40 jaar. Voor medewerkers en relaties van het bedrijf verandert door de overname niets.

Nederlandse varkenshouders werken samen met PLUS

Nederlandse varkenshouders werken samen met PLUS

Veertien Nederlandse varkenshouders gaan samenwerken met PLUS. Hiermee kiest de supermarktketen voor een eigen, gesloten keten voor vers varkensvlees en -vleeswaren. Samen met leverancier Vion en de varkenshouders uit Good Farming Star-keten wil de supermarkt verder werken aan smaak, dierenwelzijn en milieu.

Biologische varkenshouderij Overesch wint Modderpoeltrofee 2019

Biologische varkenshouderij Overesch wint Modderpoeltrofee 2019

De biologische varkenshouderij Overesch in Raalte wint de Modderpoeltrofee 2019. Het is de vijftiende keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Wakker Dier organiseert de Modderpoelverkiezing ieder jaar om aandacht te vragen voor dierenwelzijn.  Bij de modderpoelverkiezing kan gestemd worden op de mooiste modderpoel. Varkenshouderij Overesch, een...