Vergunning slachterij IJsselstein vernietigd

23 september 2021 Mischa Brendel Matthias Böckel

De rechtbank Midden-Nederland heeft de vergunningen van zeventien veehouderijen en een slachterij in de provincie Utrecht vernietigd. Het gaat om eerder genomen stikstofbesluiten van de provincie.

De rechtszaak was aangespannen door de organisaties Mobilisation for the environment en de Vereniging Leefmilieu. Die zijn van mening dat de uitstoot van geplande nieuwe, emissiearme veestallen nabij Natura 2000-gebieden niet juist is berekend. Kern van de uitspraak zijn de emissies door bemesting. In 2010 stelde het Adviescollege Stikstofproblematiek dat er nooit een vergunning nodig is voor het bemesten van landbouwgrond of het in de wei laten van vee, omdat koeien in de wei voor de stikstofuitstoot altijd minder schadelijk zijn dan koeien in de stal. Hoewel de rechtbank daarin meegaat, stelt zij wel dat er op ieder bedrijf moet worden onderzocht of er geen uitzondering is, waardoor er toch een vergunning nodig is. De uitspraak kan ook grote gevolgen hebben voor agrariërs die willen uitbreiden in andere provincies.

 

Slachterij

Ook slachterij Westfort Vleesverwerking in IJsselstein is onderdeel van het vonnis; naast een slachterij heeft het bedrijf ook een stal. De slachterij maakte in 2015 zelf melding van de stikstofuitstoot op grond van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), maar in 2019 zette de Raad van State met terugwerkende kracht een streep door dit programma, waardoor er alsnog een natuurvergunning nodig is. Omdat de gevolgen voor de slachterij te groot zouden zijn, heeft de provincie Utrecht de activiteiten van het bedrijf echter niet stilgelegd. De rechtbank vindt echter dat de provincie niet alleen naar de gevolgen voor de slachterij had moeten kijken, maar ook naar natuurbelangen en stelt dat de provincie dat nu alsnog moet doen.

Altijd op de hoogte blijven?