Verrassend én lekker: Gebraden picanha met dille-kappertjesjus van de barbecue

28 juli 2022 Jumbo

Wil je eens echt goed uitpakken met een lekker stuk barbecuevlees? Ga dan voor picanha. Dit stuk vlees is het driehoekige staartstuk van een rund. Doordat dit deel van de koe weinig beweging krijgt, is het vlees botermals. Picanha komt oorspronkelijk uit Brazilië en is één van de meest gegeten vleessoorten in veel Zuid-Amerikaanse landen. Ook in Nederland wordt het gerecht steeds populairder. Zet de barbecue maar vast aan!

De juiste kerntemperatuur

Voordat het staartstuk op de barbecue kan worden gelegd, moet de kerntemperatuur juist zijn. Gebruik hiervoor een thermometer. De kerntemperatuur moet tussen de 52 en 55℃ liggen. Hoe lang het duurt voordat het vlees de juiste kerntemperatuur bereikt, ligt aan het formaat. Hoe groter het stuk, hoe langer het duurt voordat het op kerntemperatuur is. Picanha weegt gemiddeld tussen de 1200 en 1500 gram. Bij dit formaat duurt het ongeveer anderhalf uur voordat de juiste kerntemperatuur is bereikt.

Picanha garen

Om Picanha te bereiden heb je geduld nodig. Bij een stuk van 1,2 kg duurt het ongeveer een uur om te garen. Het beste kun je de picanha eerst op een temperatuur van 120-130℃ bakken en de kerntemperatuur laten oplopen tot 45℃. Verhit vervolgens de barbecue tot 200℃ en gaar het vlees nog even na totdat de kerntemperatuur 52℃ bereikt. Het vlees wordt op deze manier gaar, mals van binnen en knapperig van buiten. Hier vind je meer tips voor de picanha bbq.

Een veelzijdig stuk vlees

Picanha is een veelzijdig stuk vlees dat je op verschillende manieren kunt klaarmaken. Kijk hier voor een heerlijk recept voor gebraden picanha met dille-kappertjesjus. Een smaakvolle combinatie waar jij en jouw gasten van zullen watertanden. Met dit heerlijke gerecht wordt de barbecue gegarandeerd een succes!

Eet smakelijk!

Jumbo

Altijd op de hoogte blijven?