Vervuild bodemslib waarschijnlijk oorzaak dioxineoverschrijdingen wildernisvlees

In juli 2020 bleek dat een partij vlees afkomstig van runderen uit de natuurgebieden rond slot Loevestein te veel dioxines bevatte. Alle tekenen wijzen er nu op dat de dieren de stoffen binnenkregen door vervuild bodemslib. Dit meldt de onderzoeksredactie van De Gelderlander.

Slib

Het bodemslib zou bij hoog water in de uiterwaarden terecht zijn gekomen. Het is ook mogelijk dat verontreinigd slib in voormalige zandafgravingen is gestort. Bij het grazen krijgen de runderen dioxines uit het slib binnen. De NVWA bevestigt een onderzoek te zijn gestart naar de risico’s van het slib. De keuringsdienst onderzoekt of vlees van grazers deze en andere gebieden veilig is. Niet alleen FreeNature, bij wie de eerste besmetting is vastgesteld, laat namelijk zijn koeien grazen in de uiterwaarden van de grote rivieren. Het risico bestaat dat dioxineoverschrijdingen vaker voorkomen bij runderen die in deze gebieden grazen, maar nooit zijn vastgesteld. De NVWA meldt aan De Gelderlander dat de dioxinevervuiling sterk plaats- en tijdgebonden is. Dit betekent dat niet alle grazers in de uiterwaarden dezelfde hoeveelheid dioxines binnenkrijgen, wat het onderzoek bemoeilijkt. Het is nog onduidelijk wanneer het onderzoek klaar is.

Dioxines

De dioxines werden eind juli voor het eerst aangetroffen in het vlees van runderen die graasden in het natuurgebied rond slot Loevestein.  Dioxine is een verzamelnaam voor een groep chemische verbindingen die dezelfde (vaak giftige) eigenschappen delen. Dioxines waren in de vorige eeuw het gevolg van verschillende industriële processen zoals afvalverbranding. Nieuwe wetgeving verminderde de afgelopen 40 jaar de productie van dioxines sterk. De stoffen zijn echter stabiel en blijven dus nog lange tijd in de omgeving, bijvoorbeeld rivierbodems, aanwezig. Er geldt dan ook een vangstverbod voor paling en wolhandkrab in de grote rivieren. Deze dieren wroeten veel in de rivierbodem en krijgen zo veel dioxines binnen. Door de langzame afbraak blijven dioxines zich ook opbouwen in het menselijk lichaam, waar ze in hoge concentraties gevaarlijk kunnen zijn. De stoffen kunnen invloed hebben op het afweersysteem, zenuwstelsel, de schildklier en voortplanting. Bij hoge concentraties kan het kanker veroorzaken.

Bron: De Gelderlander

Reactie toevoegen

 
Meer over
Lees ook
Geen dierentransporten bij temperaturen vanaf de 35 graden

Geen dierentransporten bij temperaturen vanaf de 35 graden

Minister Carola Schouten wil dierentransporten bij temperaturen vanaf 35 graden wettelijk gaan verbieden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze neemt deze maatregel omdat de vrijwillige afspraak uit het Nationaal plan om bij 35 graden of meer geen dieren meer te vervoeren niet door iedereen wordt nagekomen.

Bovengrens aan temperaturen voor langeafstandstransporten van dieren

Bovengrens aan temperaturen voor langeafstandstransporten van dieren

Met de zomermaanden voor de boeg wil de Europese Commissie (EC) strengere regels voor diertransporten over lange afstanden. Volgende week zal de EC een voorstel indienen in de vergadering van landbouwministers om langeafstandstransporten te verbieden als de voorspelde temperaturen hoger zijn dan 30 graden Celsius.

Slachthuizen kunnen 9,7 miljoen euro terugkrijgen voor NVWA-controles

Slachthuizen kunnen 9,7 miljoen euro terugkrijgen voor NVWA-controles

Slachthuizen hebben te veel betaald voor de verplichte officiële controles door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Er wordt geschat dat ze ongeveer 9,7 miljoen euro terug kunnen krijgen van het ministerie.