Vierentwintiguursstaking Plukon

1 december 2016

Werknemers van pluimveeverwerker Plukon in Wezep houden op 1 december een 24-uurs staking voor behoud van het leeftijdsverlof en voor fatsoenlijk loon voor iedereen. Ze willen, na een aantal magere jaren, een loonsverhoging van tenminste 4 procent in twee jaar. En ze eisen echte, vaste banen. Eerder werd al een paar uur het werk onderbroken.

Ondergrens

Plukon gooide het voor de zomer op een akkoordje met het CNV. De cao-afspraken die ze maakten zijn veel te mager. Jan Verhoeven, bestuurder FNV: "De werknemers bij Plukon zijn sinds 2014 al zo’n 800 euro loonsverhoging misgelopen door het uitblijven van een nieuwe cao. De 3,75 procent verhoging in twee jaar uit het Plukon-CNV-akkoord ligt onder onze absolute ondergrens. Daarbij komt het leeftijdsverlof, waarop mensen bij het nieuwe akkoord twee jaar langer moeten wachten. Verder worden de aanvangssalarissen voor nieuw en ingeleend personeel fors verlaagd. Dat leidt tot een tweedeling op de werkvloer, mensen worden tegen elkaar uitgespeeld en als dure, vaste kracht word je straks door de werkgever de deur uitgekeken. Meer verslechteringen zijn niet uitgesloten als we Plukon nu niet stoppen."

Fatsoenlijk loon

De werknemers van Plukon eisen behoud van hun opgebouwde rechten en ook voor hun nieuwe en flexcollega’s een fatsoenlijk loon. "De maat is echt vol bij de mensen", zegt Verhoeven. "Er zit veel emotie, en die is terecht. Ze voelen zich niet serieus genomen door Plukon en willen fatsoenlijk behandeld worden."

De Plukon-cao geldt voor circa 500 mensen.

Altijd op de hoogte blijven?