Vion presenteert jaarverslag 2018

28 maart 2019

Vion presenteert vandaag, 28 maart, het jaarverslag. In 2018 rondde Vion het vierjarige businessplan af om te investeren in de productie footprint en deze te moderniseren in de thuismarkten in Duitsland en Nederland. Dit droeg bij aan het jaarresultaat voor 2018, waar een sterke operationele kasstroom de nettoschuld verminderde en de solvabiliteitsratio van de onderneming verder verbeterde. De EBITDA viel echter lager uit dan in 2017 vanwege lage prijzen van runderhuiden en hoge varkensprijzen tijdens een uitzonderlijk warme en droge zomer. 

Ronald Lotgerink, CEO van Vion: "De initiatieven in onze bedrijfsstrategie om onze productie footprint te moderniseren zullen Vion een sterke competitieve basis bieden voor toekomstige groei. Op 28 februari 2019 hebben we ons nieuwste initiatief bekendgemaakt: een investering van € 35 miljoen in onze productielocatie in Boxtel. Hierdoor is een kortere keten en een duurzame manier van werken op één locatie mogelijk.

De initiatieven dragen bij aan ons bedrijfsresultaat, maar compenseren de gevolgen van lage prijzen van runderhuiden en hoge varkensprijzen tijdens een zeer droge zomer niet helemaal. Het is ons echter wel gelukt om onze nettoschuld te verminderen vanwege een goed beheer van het werkkapitaal en minder investeringen en herstructureringskosten in vergelijking met 2017. Om die reden behouden we een solide balans.

Door voort te bouwen op deze sterke basis zal Vion in nauwe samenwerking met onze ketenpartijen een nieuw strategisch plan opstellen waarbij de focus ligt op building balanced chains (BBC). Hierdoor verzekeren wij onze leveranciers, onze klanten en onszelf van een duurzame toekomst.

Na de succesvolle introductie van Good Farming Balance, een vraaggestuurde keten, op de Nederlandse markt, heeft de divisie Pork van Vion het concept ook in Duitsland op de markt gebracht. Andere initiatieven die vorig jaar van start zijn gegaan, hebben hun vruchten afgeworpen in 2018. Een voorbeeld hiervan is de sluiting van onze faciliteit in Zeven en productie-investeringen in Emstek (Duitsland) en in de uitbreiding van onze faciliteit in Apeldoorn (NL).

De investeringen in de productielocaties van onze divisie Beef in Leeuwarden en Waldkraiburg zijn in 2018 afgerond. Dit heeft geresulteerd in twee ultramoderne rundvleesproductielocaties die zijn uitgerust volgens de modernste dierenwelzijnscriteria.

Onze divisie Food Service heeft geïnvesteerd in hun productietechnologie, wat heeft geresulteerd in een meer gestroomlijnde en efficiëntere divisie. In onze thuismarkt in Duitsland is de divisie Food Service marktleider op het gebied van schnitzels en gehaktproducten, maar ook op het gebied van fingerfood, burgers en wraps.

Voor Vion is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) een essentieel onderdeel van onze dagelijkse werkzaamheden. Samen met onze partners in de keten bouwen we aan een duurzame toekomst. Vion was het eerste bedrijf dat gecertificeerd werd volgens de criteria van de Duitse dierenwelzijnsorganisatie voor melkkoeien. Daarnaast heeft De Groene Weg, het merk voor biologisch vlees van Vion, een EKO-code voor haar varkensvleesketen gelanceerd met de belofte het voedselproductieproces nog duurzamer te maken. In Zuid-Korea heeft Vion de Hamel Business Award gewonnen voor investeringen in duurzaamheid en dierenwelzijn. In 2018 steeg Vion voor het derde achtereenvolgende jaar op de internationale Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW) naar niveau 2. MVO is integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie. Over het jaar 2018 zal Vion een afzonderlijk MVO-rapport uitbrengen.

Als we vooruitblikken naar het jaar 2019, zien we dat het bedrijf met een aantal ontwikkelingen te maken krijgt. In Oost-Europa, Zuid-België en China is Afrikaanse varkenspest ontdekt en de nationale autoriteiten van die landen hebben maatregelen getroffen om de risico's van verspreiding van deze ziekte tegen te gaan. Vion neemt actief deel aan de discussies over voedselveiligheid, vleesconsumptie, dierenwelzijn en volksgezondheid, maar ook aan gesprekken met overheden die zijn gericht op het in evenwicht brengen van de varkens- en rundveestapel, vooral in onze thuismarkten. Daarnaast heeft de handelsoorlog tussen de VS en China mogelijk invloed op de markten en is de uitkomst van de Brexit nog onzeker. In de loop van het jaar start het bedrijf een strategisch initiatief: om samen met boeren, klanten en ketenpartijen te werken aan building balanced chains (BBC) en zo een duurzame groei te realiseren voor de toekomst."

Het complete jaarverslag staat op de website van Vion.

 

Altijd op de hoogte blijven?