Vlaanderen werkt aan eigen dierenwelzijnslabel voor vlees

kippen_Pxhere

Na een fairtrade-label en bio-label wordt het volgens Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) nu ook tijd voor een dierenwelzijnslabel voor heel Vlaanderen. 

Volgens de minister moeten Vlaamse consumenten die geen plofkip willen eten een diervriendelijkere kip makkelijk in de winkel kunnen vinden. Daar zullen consumenten wel wat meer voor moeten betalen.

In Nederland kennen we het Beter Leven-keurmerk en ontwikkelden de supermarkten hun eigen langzamer groeiende kippen ter vervanging van de plofkip in de schappen. 

Weyts had voor een Vlaams dierenwelzijnskeurmerk graag met Nederland samengewerkt, maar dat bleek niet mogelijk te zijn, schrijft de Standaard

Weyts kiest er nu voor de voormalige topman van de Boerenbond, Piet Vanthemsche, de schone taak te geven een Vlaams dierenwelzijnslabel te ontwikkelen. Hij zal daarbij ook supermarkten en slagers betrekken. Ook zal Vanthemsche moeten gaan nadenken over wie producenten controleert op het naleven van dierenwelzijnsregels. 

Bron: Foodlog

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Slagerij Konijn verkoopt vlees met 'drie sterren beter leven'-keurmerk

Slagerij Konijn verkoopt vlees met 'drie sterren beter leven'-keurmerk

Al het rund-, kalfs- en varkensvlees bij Slagerij Konijn uit Den Helder heeft sinds september 2019 net het 'drie sterren beter leven'-keurmerk van de Dierenbescherming. De slagerij is een van de eerste slagers van Nederland die dit doet.

Dierenwelzijnsorganisaties: "Stop import paardenvlees uit Uruguay en Argentinië"

Dierenwelzijnsorganisaties: "Stop import paardenvlees uit Uruguay en Argentinië"

Nog steeds komt paardenvlees Europa binnen van paarden die in Uruguay, Argentinië en Canada mishandeld en verwaarloosd zijn. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door 13 dierenbeschermingsorganisaties, waaronder het Nederlandse Dier&Recht en het Belgische GAIA.

Het dierenwelzijnsbeleid van Vion

Het dierenwelzijnsbeleid van Vion

Volgens het duurzaamheidsrapport 2018 van Vion steeg de vleesproducent naar niveau 2 op de wereldwijde Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW). Deze ranglijst analyseert de honderdvijftig grootste voedingsbedrijven ter wereld en geldt wereldwijd als leidende maatstaf voor dierenwelzijnsbeleid en transparantie.