Vlees in de media | Week 11-2023

Vleeschmeester Kijkduin_foto Naomi Heidinga_5

De vleestaks komt weer om de hoek kijken, slachten is het minst leuke van veehouden en een voormalig vegetariër opent een slagerij. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Uit een advies van de klimaatcommissie van de overheid blijkt dat de vleestaks weer op tafel moet liggen om de Nederlandse voedselvoorziening te verduurzamen. Binnen de politiek is de maatregel behoorlijk controversieel. “Daarom vraagt Foodbusiness Dé van de Riet van het COV en lector Future Food Systems van de HAS Hogeschool Frederike Praasterink naar de voor- en nadelen van een vleestaks.”

“In de krant stond deze week een advies aan het kabinet om extra belasting te heffen op vlees en zuivelproducten”, meldt het AD. Lezer Joep Böllermann uit Goor heeft hier weinig begrip voor en deelt zijn mening.

Slagers

“De energiekosten zijn nog steeds hoog, maar het is inmiddels te overzien”, vertelt slager Marcel van Es, aan RTV Utrecht. Vanaf volgende maand gaat de tijdelijke toeslag er weer vanaf. Marcel koos er bewust voor om de prijzen niet structureel te verhogen. “Het idee was dat ik dan makkelijk kon schakelen als het niet meer nodig bleek te zijn.”

 

Slager Wim Wever vecht tegen de dwangsom die hem vorig jaar is opgelegd door de gemeente Losser. “Zijn bedrijfsactiviteiten aan de Zoekerweg zijn tegen de regels van het geldende bestemmingsplan”, meldt Tubantia. “De gemeente constateerde dat illegaal was bijgebouwd, met onder meer een schuur van 164 vierkante meter, waarin behalve een worstendrogerij ook een kleine winkelruimte was ingericht. De garage van de woning op nummer 3A werd ook gebruikt voor de slagersactiviteiten.”

Shirly Teeuwen was drie jaar vegetariër, maar opent nu haar slagerij Of Je Worst Lust in Roden, meldt Dagblad van het Noorden. Slagerij Of Je Worst Lust is een franchise bedrijf. Naast worst zijn er ook maaltijden te koop. Ze kan broodjes voor klanten maken.

Slagersorganisatie VWAS organiseerde een nieuwe landelijke vakwedstrijd voor streekproducten. Verschilende media pikten dit op. Waalwijk.Nieuws bezocht Slagerij-Traiteur van Roessel,  kampioen in de rubriek snacks. De Limburger ging langs bij Slagerij Kusters, die de categorie vleeswaren met zijn hamspek won. En het Dagblad van Noorden spreekt slager Karst de Jong in Appingedam die wom met zijn leverworst.

Veehouderij 

“Onze varkens Beer en Zussie blijven bij elkaar. Tot het laatste moment”, kopt Dagblad van het Noorden. Slachten is het minst leuke van varkenshouden, maar Janna Zuiderveld volgt haar varkens Beer en Zussie tot in de slachthal.

Dierenwelzijn is een van de redenen van consumenten om mee te doen aan de Week zonder Vlees. De Telegraaf gaat langs bij bioslger en veehouder waarvan de koeien in de Weerribben grazen. De herkomst van vlees moet beter worden uitgelegd. “Koeien in Weerribben nuttig bij natuurbegrazing: ‘meer functies dan melk en vlees’”, kopt de Telegraaf.

Vleesvervangers

Omrop Fryslân sprak met enkele vleeshouwers over de ontwikkeling dat consumenten steeds vaker vleesvervangers eten. “Neem de stampotten. Die zijn zonder vlees. Mocht je er gebakken spekjes bij willen, dan kun je die er los bij kopen. Men wil die keuze hebben”, zegt slager Willem Bouma.

 

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Variëren met wokschotels

Variëren met wokschotels

Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...

Smokey shoarmaspies

Smokey shoarmaspies

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.