Vleesconsumptie in 2015 verder gedaald

3 november 2016

Het vleesverbruik per Nederlander is in 2015 voor het vijfde jaar op rij gedaald, naar 75 kilo. Dat is één kilo minder dan in 2014. Dat blijkt uit berekeningen van Wageningen Economic Research (voorheen LEI), in opdracht van Wakker Dier.

De daling betreft alleen rund- en varkensvlees. Van de vleesconsumptie bedraagt een derde deel pluimveevlees.

De dalende trend laat zich al sinds 2010 zien. Toen lag de vleesconsumptie nog op 80 kg per hoofd van de bevolking.

Het onderzoek werd gehouden onder 6.000 personen. Van hen werden de aankopen geregistreerd. Het betrof uitsluitend vlees voor menselijke consumptie. Vlees dat aan (huis)dieren wordt gevoerd is niet meegerekend. Het betrof 500 vleesproducten. Soep en andere producten waarin vlees is verwerkt, bijvoorbeeld kant-en-klare lasagne, zijn buiten het onderzoek gelaten.

De Nederlandse ontwikkeling staat tegenover een wereldwijde trend, waarin juist meer vlees wordt geconsumeerd. In Nederland zijn ook steeds meer flexitariërs, mensen die vaker een dag geen vlees eten. Daarbij spelen duurzaamheids- en gezondheidsmotieven een rol. Dat uit zich bijvoorbeeld in het kopen van biologisch vlees, het mijden van ‘kiloknallervlees’, de voorkeur geven aan het kopen van ‘bijzonder’ vlees via de speciaalslager met een onderscheidend vleesaanbod, gebaseerd op onder andere diervriendelijkheid, speciaal ras, lokaal, houderijsysteem of slachtmethode.

  • Lees het rapport op:

https://www.wakkerdier.nl/uploads/media_items/2016-rapport-vleesconsumptie-2005-2015-def.original.pdf

  •  

Altijd op de hoogte blijven?