Vleeskunst geveild voor Chabot Museum

Vleeskunst Jan Willem Tol

In 't Ambachtshuys in Rotterdam-Hilligersberg veilde veilingmeester Hugo Borst drie kunstwerken van slager en vleeskunstenaar Jan Willem Tol. De werken brachten ruim 5.000 euro op voor het restauratiefonds van het Chabot Museum. Dat meldt RTV Rijnmond

De varkenskoppen waren gemaakt van paté. "We hebben mallen, net als een cakeblik, in de vorm van een varken", vertelt Jan-Willem aan RTV Rijnmond. "Die beleg je met een deeg, dat is de huid van het varkentje. Daar gaat een grof patédeeg in. Dan moeten alle randjes eraf gesneden worden en dan moet 'ie helemaal mooi afgegarneerd worden."

B.Tol & Zn

Jan Willem Tol werkt alweer zo'n 20 jaar in het familiebedrijf Slagerij B.Tol & Zn. Jan Willems overgrootvader startte het bedrijf in 1910. De naam veranderde in D. Tol toen grootvader Dirk het roer overnam en vervolgens weer terug in B. Tol toen vader Bas de eigenaar werd. Jan Willem heeft de B behouden. ""Mijn vader heeft in de 100 jaar dat we bestaan ruim 50 jaar in het bedrijf geïnvesteerd, hij verdient het dat de 'B' blijft", zo staat op de website te lezen. Sinds 2012 mag de slagerij het predicaat hofleverancier voeren. 

De inrichting van de slagerij dateert van 1954 en is uniek met onder andere roestvrijstalen deuren, een opvallende chromen kroonluchter en een granieten vloer met logo. Grootvader Dirk was een groot kunstliefhebber. In de slagerij zijn verschillende kunstwerken aanwezig. Ook bouwde hij een verzameling van schilderijen en beeldhouwwerken op, een deel van de kunst is opgenomen in de huiscollectie van het huidige Chabotmuseum.

Bekijk hier de reportage van de veiling van de vleeskunstwerken van Rtv Rijnmond.

Beeld: Screenshot reportage Rtv Rijnmond

 

 

Dossiers

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Drie Branche-erkende Meesterslagers erbij

Drie Branche-erkende Meesterslagers erbij

Nederland heeft er weer drie Branche-erkende Meesterslagers bij. Op 18 maart kregen Arno de Best, Herman ter Weele en Johan van Uden de bijbehorende oorkonde en speldje uitgereikt door de voorzitter van de Commissie Meesterproef, Ad Bergwerff. Deze roemde de vaardigheden van de drie slagers, elk specialist op hun eigen vakgebied. “Arno is een...

RBK Group presenteert zich op IFFA

RBK Group presenteert zich op IFFA

IFFA, de beurs voor de vleesindustrie die elke drie jaar wordt gehouden, vindt dit jaar plaats van 4 tot en met 9 mei in Messe Frankfurt. RBK Group is een van de exposanten op deze internationale vakbeurs. Op IFFA neemt RBK Food Projects de bezoeker mee in de wereld van duurzaam ontwikkelen en bouwen, en laat de laatste ontwikkelingen op...

De twee broers van Slagerij Gebroeders Hiel

De twee broers van Slagerij Gebroeders Hiel

De broers Joop en Peter Hiel komen uit een echte slagersfamilie. Zowel hun opa als hun vader hadden een slagerij. Ook Joop en Peter zitten in het slagersvak. Samen met hun compagnon Jacob Roodenburg runnen ze de Slagerij Gebroeders Hiel. De slagerij van hun vader zat in een dijkwinkel in Rotterdam-Zuid. Het gezin woonde boven de winkel en beide broers...