Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

Slager_vitrine_foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

De vleesprijzen zijn in vergelijking met afgelopen jaar flink gestegen. De prijs van rund- en kalfsvlees nam toe met bijna 18 procent, varkensvlees met 12 procent en pluimveevlees met 9,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt RTL Nieuws.

Een belangrijke oorzaak van de vleesprijsstijgingen is het duurdere veevoer. Sinds de coronacrisis stijgen de prijzen granen en mais, grondstoffen die gebruikt worden voor veevoer. Met de oorlog in Oekraïne zijn die prijzen alleen maar verder toegenomen.

Stijgende kosten

Volgens cijfers van Wageningen University & Resource zijn de voerkosten voor varken in 2021 toegenomen met 12 tot 15 procent en voor vleeskuikens met 17 procent. De stijgende voerkosten werken niet direct door in de vleesprijzen. Daar zit een vertraging in omdat boeren vaak nog voorraad hebben of afspraken hebben gemaakt over de prijzen.

Niet alleen de voerkosten beïnvloeden de vleesprijzen. Ook de hogere energie- , transport- en loonkosten spelen een rol. En bij pluimvee speelt ook de oorlog in Oekraïne nog een rol omdat dit land een belangrijke exporteur is. Die pluimvee-export ligt nu stil.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Slagers

Dat slagers last hebben van de stijgende prijzen is duidelijk. Slager Niels Brouwer uit Utrecht vertelt aan RTL Nieuws dat hij 25 procent meer kwijt is en dit niet helemaal durft door te berekenen aan zijn klanten. "Voorheen werd de prijs die ik moest betalen voor kip eens in de vier weken aangepast, maar nu gebeurt dat wekelijks en de prijs gaat alleen maar omhoog, het is echt bizar."

Bron: RTL Nieuws

Hoe ga jij als slager om met de stijgende kosten? Laat het ons weten via info@vleesmagazine.nl of via onze sociale media.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Variëren met wokschotels

Variëren met wokschotels

Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...

Smokey shoarmaspies

Smokey shoarmaspies

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.