Vleesvervangers steeds gezonder èn lekkerder

vleesvervanger

Vegetarische burgers bevatten regelmatig net zoveel eiwit en ijzer als vlees, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook qua smaak doen vleesvervangers het steeds beter: een kwart van de proevers vindt een maaltijd met een vleesvervanger zelfs lekkerder dan die met vlees.

De Consumentenbond onderzocht 36 vegetarische burgers op eiwit-, ijzer- en zoutgehalte. De ‘vers plantaardige burger’ van Albert Heijn scoort het best (8,6), gevolgd door de plantaardige bonenburger van Goodbite (8,4) en de vegetarische hamburger van Garden Gourmet (8,1). Deze burgers zijn daarmee de meest volwaardige vleesvervangers uit de test. Onderaan de lijst staan de ‘biologische pompoen tijmburger’ van Albert Heijn (5,6) en de ‘pompoen zoete aardappel burger’ van Vivera (5,4).

Soja-eiwit en zout

Vooral de vegetarische burgers op basis van soja-eiwit blijken een volwaardig alternatief voor vlees, met gemiddeld 17 gram eiwit per 100 gram. Burgers op basis van andere peulvruchten (linzen, kidneybonen en kikkererwten) bevatten gemiddeld bijna 10 gram eiwit, groenteburgers 7 gram.

Opvallend is dat bijna driekwart van de onderzochte burgers (zeer) goed scoort op zoutgehalte, terwijl dat in 2014 nog een probleem was. De informatie op het etiket klopt echter niet altijd; de vegetarische hamburger van Marqt ‘effe anders’ bevat 4 gram zout, terwijl het etiket 0,043 gram zout belooft.

Vleesvervanger soms lekkerder

De smaak en structuur van vleesvervangers lijken steeds meer op dat van echt vlees. Een testpanel van 40 consumenten proefde verschillende maaltijden met vleesvervangers. Zij kregen steeds een variant mèt en een variant zonder vlees. Bijna een derde van het panel kon de pasta met mager rundergehakt niet onderscheiden van de vegetarische pasta.

Ook bij vegetarische hamburgers en nasi met vegetarische ‘kipstukjes’ bleek het verschil lastig te proeven. Zo’n 30% van de proevers vond de nasi met vegetarische kipstukjes zelfs lekkerder dan die met echte kip.

Milieu-impact

De Consumentenbond berekende van 11 vleesvervangers ook de duurzaamheid in vergelijking met vlees. Het vervangen van gehakt en rundvleesburgers door vegetarisch gehakt en vegaburgers betekent vijf keer minder uitstoot van CO2 èn een factor 5 minder gebruik van land en water.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Slagerijen Kaldenberg - Ambachtelijke slagerij in het groot

Slagerijen Kaldenberg - Ambachtelijke slagerij in het groot

Van een kleine slagerij in Herwijnen, groeide Slagerijen Kaldenberg in Vuren (Gld) in 60 jaar uit tot het huidige bedrijf dat ruim 200.000 kilogram vlees per week verwerkt voor foodservice, horeca en de institutionele markt. “De vraag naar een goed stuk vlees groeit.”

Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

De rode runderen horen bij West-Vlaanderen. De flinke runderen zijn goed zichtbaar in het landschap en het vlees is een geliefd product in de Belgische gastronomie. Eerder werd dit vlees als erkend als West-Vlaams streekproduct. Nu krijgt het ook Europese bescherming.

Gist vervangt de koe als eiwitbron

Gist vervangt de koe als eiwitbron

Verreweg de meeste eiwitten halen we uit dierlijk voedsel. Maar vanuit duurzaamheidsoverwegingen zoeken consumenten steeds vaker naar vervangende eiwitbronnen. Alternatieven voor vlees worden populairder, maar de verbouwing van soja, de basis van veel van deze alternatieven, blijkt ook geen klimaatwalhalla op te leveren. Welke andere mogelijkheden zijn...