Voedingswaardevermelding voor meeste slagers onnodig

1 juli 2016

Vanaf 13 december 2016 zijn slagers wettelijk verplicht op alle voorverpakte levensmiddelen de voedingswaarde te vermelden. Hoewel het nog wachten is op de interpretatie van een specifiek onderdeel van Verordening 1169/2011, is wel geconcludeerd  dat de meeste slagers niet met de voedingswaarde aan de slag hoeven, meldt de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS).

Alleen voorverpakte producten

Voedingswaarde vermelding is alleen verplicht op voorverpakte producten, maar niet op die voorverpakte producten die rechtstreeks worden geleverd door de producent in kleine hoeveelheden aan de eindverbruiker of plaatselijke detailhandel. Het ministerie van VWS geeft binnenkort uitsluitsel over wat exact verstaan wordt onder ‘kleine hoeveelheden’ en ‘plaatselijk’.

Zelfgemaakte producten

Voor zelfgemaakte producten die in de slagerij worden verkocht, is de voedingswaarde vermelding niet verplicht. Ook als deze in een bakje/zakje/vacuüm worden aangeboden. Er hoeft dan ook geen volledig etiket op met onder andere ingrediëntendeclaratie. Het product moet wel volledig geëtiketteerd zijn (maar zonder voedingswaarde) als de omloopsnelheid van deze producten in de winkel laag is (langer dan 2 á 3 dagen in de winkel) of als de producten diepgevroren worden aangeboden. Dan is wel sprake van een voorverpakt product.

Zelfbedieningsmeubel

De meeste verse producten in een zelfbedieningsmeubel van een slager worden als niet-voorverpakt beschouwd en hoeven om die reden niet volledig geëtiketteerd te worden en niet voorzien te worden van ingrediëntenlijst en voedingswaarde.

Instellingen

Ondanks dat de voedingswaarde in veel gevallen niet wettelijk verplicht is, kan toch het verzoek komen van afnemers om voedingswaarde van de producten te leveren. In de praktijk blijkt dat instellingen (ziekenhuizen en andere zorginstellingen) in verband met de samenstelling van verantwoorde maaltijden graag de voedingswaarde informatie van de verschillende maaltijdcomponenten weten. Ook andere afnemers kunnen de vraag om voedingswaarde bij de leverancier neerleggen, ondanks dat de wettelijke plicht er niet is.

Praktische applicatie

Voor zelfgemaakte producten is het zeer lastig om zelf de voedingswaarde te berekenen. Speciaal voor slagers heeft Eclarion in samenwerking met de KNS een praktische applicatie beschikbaar. Op basis van de receptuur van producten, als vleeswaren en maaltijden, wordt een volledig etiket met correcte ingrediëntenlijst en voedingswaarde samengesteld vanuit die applicatie. Deze gegevens zijn op een etiket te printen of via een screen in de winkel beschikbaar te stellen.

Altijd op de hoogte blijven?